Boendet är ungefär ett hektar och man har även en gård på boendet där man föder upp grisar och kycklingar och odlar frukt och grönsaker. Barnen får hjälpa till för att lära sig att bli självständiga. Bahay Tuluyan i Quezon förser Bahay Tuluyans andra två boenden i Manila och Laguna, samt sig själva, med 20 kg kött vardera i veckan och 10 säckar ris vardera i månaden. Varje dag ser Bahay Tuluyan till att över 200 barn får mat!
Totalt äger Bahay Tuluyan i Quezon fyra olika gårdar med risodlingar. Vi fick besöka en av dem på 3.8 hektar där man odlar rött och svart ris och föder upp ankor. Pojkarna som är över 15 år kan arbeta på risfälten två timmar om dagen efter skolan, mot kompensation, för att lära sig om jordbruk och arbete samt för att bli mer självständiga. Bahay Tuluyan i Quezon arbetar just nu även med att gå över till enbart ekologisk odling på sina gårdar.
Svenska kyrkan är en av Bahay Tuluyans största och viktigaste partners ekonomiskt sett. Svenska kyrkan har varit en del i att möjliggöra att boendet i Quezon finns att tillgå. Svenska kyrkans årliga stöd till Bahay Tuluyan möjliggör även barnens utbildning och utveckling inom organisationen.
Boendet i Quezon är uppdelat i två olika delar. I första delen bor pojkar mellan 10-15 år i tre olika hus beroende på hur länge de befunnit sig på Bahay Tuluyan. När pojkarna fyller 15 år får de flytta in i den andra delen där pojkarna själva står för hushållet för att lära sig att bli självständiga och förhoppningsvis kunna flytta ifrån Bahay Tuluyan när de fyller 18 år. Ibland får man in pojkar i 15-16 års åldern och då bor de oftast kvar på Bahay Tuluyan i några år efter de fyllt 18. Det är även väldigt vanligt att de som flyttat från Bahay Tuluyan kommer tillbaka och arbetar som volontärer, jobbar på gårdarna, är med barnen eller stödjer organisationen på andra sätt även i vuxen ålder.
Utbildning för barnen är något som prioriteras högt och alla barnen sätts därför efter förmåga i olika skolor i den lilla staden från klass 1-12 (motsvarande vår grundskola och gymnasiet). De flesta som kommer till Bahay Tuluyan har inte tidigare fått tillgång till utbildning och det är därför vanligt att många börjar i lägre klasser för att lära sig läsa och skriva. Efter att ha flyttat ifrån Bahay Tuluyan är det även många av dem som fortsätter på högre utbildningar på olika universitet.
Många av barnen som kommer till Bahay Tuluyan är gatubarn eller barn som utsatts för olika förtryck, sexuella trakasserier, trafficking, barnarbete, problematiska familjeförhållanden mm. Bahay Tuluyan arbetar därför med olika psykologer och socialarbetare för att hjälpa barnen med deras trauman och för att få in dem i samhället igen. På grund av barnens tidigare utsatthet finns även strikta regler för anställda och besökare om vad som får sägas eller göras mot barnen. Man arbetar även med att barnen skall ha kontakt med sin familj, om inte barnens förövare finns i familjen. Målet är att barnen tillslut skall kunna flytta tillbaka hem om det är möjligt och om det är det bästa för barnet. Det är vanligt att familjen kommer och hälsar på eller att barnet åker hem till sin familj över lov eller helger.
Viktigt för Bahay Tuluyan är även att barnen accepteras i skolan och i samhället och därför bjuder man in invånarna i den lilla staden på olika aktiviteter tillsammans med barnen en gång i veckan. Barnen får även umgås med kompisar utanför och på området på fritiden men måste be om lov först, precis som i en vanlig familj. Många av barnen är inte vana med rutiner att följa eller en trygghet i hemmet och det är därför viktigt för Bahay Tuluyan att lära ut detta och sätta rutiner för barnen och få dem att känna sig trygga. Det är även viktigt för dem att barnen inte känner att de sitter i ett fängelse utan att de får göra saker de själva vill.
Vi hade en väldigt givande dag på Bahay Tuluyan i San Antonio och jag är väldigt glad att jag fått en sådan inblick i denna organisation!
Amanda
Lämna ett svar