Till innehåll på sidan
Act Svenska kyrkan

Lite mer streetsmart i Brasilien!

Snart är det dags för mig att lämna Rio de Janeiro för att flytta till Videira, som ligger i en delstat som heter Santa Catarina. Jag har lärt känna så många trevliga människor här i Rio, och kommit att verkligen känna mig som hemma, så det känns sorgligt att behöva åka härifrån!

Vid det här laget tycker jag att jag kan kvarteret där jag bor, vet mer hur man beter sig på gatorna och har lärt mig fler ord och fraser, vilket gör att jag känner mig lite mer som en invånare än som en turist. När jag går på gatorna känner jag mig tryggare än jag gjorde i början, eftersom jag kan kommunicera så mycket bättre och förstår mer av kulturen nu.

För att ta sig omkring i staden, är det enklast att ta en Uber-taxi. Så här kan det gå till när bilen kommer för att hämta mig: Föraren frågar om min angivna destination är korrekt och jag svarar ”Sim” som betyder ”ja”. När bilen kommit fram brukar jag säga ”Aqui. Obrigado. Bom trabalho. Tchau”, som på svenska blir: “Här. Tack. Bra jobbat. Hej då.”.

På lediga stunder, har vi gått på bio, ätit en massa olika sorters brasilianska maträtter som Coxinha, en boll av kyckling friterad i potatis. Dessutom har jag testat chokladpizza, som är en vanlig pizza med mycket choklad på, alltså en efterrätt. En annan efterrätt kallas Açai, en slags glassliknande brun röra som är söt. Annars har jag gått på promenader i stan, något som har bidragit till ökad självsäkerhet i språket och som – förhoppningsvis – har gjort mig lite mer streetsmart. Vi gjorde bland annat en liten utflykt till en botanisk trädgård som liknade en djungel, jättehäftigt! Vi gjorde också en utflykt till den stora Kristusstatyn – Christo Hedentor.

Jag ser fram emot att få möta fler människor och lära mig nya saker i Videira!

Hälsningar,

Helge

Bilder nedan:

Övre från vänster: Pastor Francisco Rafael
Övre bild från höger: Bönor och ris

Nedre från vänster: Juice
Nedre från höger: Räkstroganoff

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *