Evangelical Lutheran Church of Tanzania och Svenska Kyrkan har mycket gemensamt, samtidigt är det båda väldigt olika. För några dagar sedan så besökte och deltog jag och William i en ”cell community” grupp. Något jag aldrig sett i Sverige. En ”cell community” grupp är en samling hus inom ett geografiskt område. Dessa har ofta samma typ av arbete och dagsrutin. Detta medför ofta att det kan gå ganska enkelt att bestämma en dag och tid att ses då alla är lediga ungefär samtidigt. Dessa möten flyttar även runt från hus till hus bland gruppens medlemmar. Grupperna finns av flera anledningar och jag tänkte dela några.
Vissa som närvarar på mötena kan inte komma till kyrkan på söndag och ser detta som ett tillfälle att ändå ta del av kyrklivet. Genom att anordna möten som dessa blir kyrkan på ett annat sätt en del av vardagen och inte bara ett hus man går till på söndagen. Det öppnar upp för personligare tillfälle att kunna dela upp och nedgångar just nu. Möjlighet för att få personligare böner och hjälp att tillsammans be finns. Att få en chans att ta del av detta var verkligen något fint, en del av kyrkan i folks hem. Självklart stärker det här kyrkans närvaro i människors liv och kan hjälpa folk att växa i tro. Hjälpa folk att lättare nå en plattform där problem och eventuella lösningar kan tas upp.
Jag tror inte att det här bara hjälper kyrkan och människor i tron utan även samhället. Genom att bjuda in människor till att mötas kan grannar komma varandra närmare. Detta leder till starkare band och ett stabilare grannskap och då även samhälle. Ett samhälle där man ser och hälsar på sin granne och när denna behöver hjälp kan man finnas där. Många gånger i Sverige tycker jag att den här känslan kanske skulle behöva förstärkas. Hur bra känner du egentligen din granne, Skulle ni säga hej på stan? Skulle ni sitta bredvid varandra på bussen?
Skulle ni bjuda över varandra på spontanfika? Hur bra känner du egentligen din granne? Den här anpassning efter hur folket behöver kyrkan i sin kontext och i sitt samhälle har fått mig att tänka, hur anpassar sig Svenska Kyrkan efter oss?
Hampus Lind
Bukobacrew
Lämna ett svar