Till innehåll på sidan
Act Svenska kyrkan

Skillnader i vardagen!

Från att ha bott tre veckor i en liten by uppe bland bergen blev det stor kontrast att bo i ett samhälle. I min första värdfamilj kunde det vara strömavbrott en halv vecka utan att det var något ovanligt eller ledde till större problem. Jag menar hemma hade det snabbt lett till bekymmer. Hur ska man kunna laga mat utan spis? Gå på toa, eller förvara maten när kylskåpet slutat fungera? Här fanns inte de problemen. De lagade mat över öppen eld, toan var ett hål i marken och man lagade bara mat för dagen eftersom det inte fanns någon kyl.

Vardagslivet i Sverige jämfört med här skiljer sig otroligt mycket åt. Men livet här i Tanzania kan också skilja sig mycket åt beroende på vart du bor och framförallt om du är rik eller fattig. Den andra värdfamiljen bodde i en mindre stad och hade det betydligt bättre ställt än den första. Livet på de två olika platserna har skiljt sig mycket åt och jag har fått se två väldigt olika vardagar.

I den lilla byn där jag först bodde, där alla kände alla, var många familjer till stor del självförsörjande i mat. De hade några bananträd, odlade lite bönor och cassava. Var det något som saknades köpte man av grannarna som kanske hade hönor eller mjöl. I andra familjen köpte man mesta delen av maten på marknaden så även där var maten vi åt väldigt närproducerad även om de inte odlat den själv.

I den första värdfamiljen fick man gå en bra bit för att hämta vatten och de samlade allt regnvatten som gick att komma åt. Så fort det började regna blev det bråttom att ställa ut alla hinkar och tunnor för att kunna samla in så mycket vatten som möjligt. Varje dag såg man barn som gick förbi huset för att hämta vatten. Istället för att leka bar de hinkar med vatten på sina huvuden. Medan i min andra värdfamilj var inte vatten ett dagligt bekymmer på samma sätt. De hade en vattentank utanför huset och rinnande vatten inomhus. Något som är en lyx här fast vi hemma i Sverige tar det för givet!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *