Till innehåll på sidan
Act Svenska kyrkan

Att få en familj i en helt annan del av världen!

Det känns både skönt, då jag såklart längtar hem, men också lite ledsamt. Bukoba har blivit en plats jag trivs oerhört bra på och när vi har bott längre perioder på andra platser i stiftet känns det alltid som att komma hem när man kommer tillbaka hit. Jag har träffat så otroligt mycket fina människor och varit med om så mycket fantastiskt som jag kommer sakna massor när jag kommer hem.

Det är ganska nyligen som jag har flyttat ifrån min sista värdfamilj. Det är lite vemodigt, då värdfamiljerna varit en av alla saker som förgyllt min utbytestid och gjort den till det den blivit. I början är det, ärligt talat, lite läskigt att ens tänka tanken på att man skulle dela sin vardag med människor man aldrig träffat tidigare. Men innan man vet ordet av så leker man med barnen i familjen, lagar mat ihop och pratar om livet som med vem som helst. Jag har upplevt det som helt fantastiskt att få vara en del av dessa familjer. För på många platser har det verkligen känts så, som att jag fått vara en del av familjen. De har lärt och gett mig så mycket att jag inte vet hur jag ska tacka dem nog. Hade det dessutom inte varit för de familjer som tagit emot mig, hade det här utbytet antagligen inte varit möjligt. Nu vet jag också att när jag kommer hem till Sverige igen så har jag flera syskon, föräldrar och vänner i en helt annan del av världen. Människor som bryr sig om mig, ber för mig och som gett mig minnen och kunskap för livet.

En av de viktigaste sakerna jag insett under min tid i utbytet och värdfamiljerna är att man måste våga prova men det måste också få bli fel. Det måste få bli så att man inte förstår och man måste få hamna i märkliga situationer. För det är ju också i alla kulturkrockar, missförstånd och skratt som ett helt fantastiskt utbyte sker. Hade det hela tiden varit enkelt och precis som hemma hade det inte funnits någon mening med att kalla det ett utbyte. Det är okej att det blir tokigt och knasigt, och det är definitivt något jag kommer försöka minnas även när jag kommer hem!

Liv Olsson, Bukoba

Kommentarer

Ett svar till ”Att få en familj i en helt annan del av världen!”

  1. Profilbild för Nils Erik Jacobsson
    Nils Erik Jacobsson

    Fantastiskt roligt och jag gläder mig åt dina upplevelser jag hoppas få ta del av senare. Välkommen hem

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *