Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Mer om MAKT

Det finns mycket att säga när det gäller makt oss människor emellan också. Min före detta lärare Margareta Westin Olsson (numera distriktsföreståndare för EFS) har uttryckt kärnan i det hela med orden:

”Det är en hårfin skillnad mellan att tjäna och att härska”.

Så är det verkligen. Vi har hört att den som vill vara stor ska vara de andras tjänare, och säkerligen håller vi också med munnen med om att det är det är rätt. Frågan är sedan hur vi verkligen lever.

Jag läser emellanåt i boken ”Ökenfädernas tänkespråk”. Där finns en berättelse om en abba som får frågan av en annan: ”Är det bäst att berömma någon, eller att tiga?” Svaret blir: ”Att tiga”.

Vid första anblicken är det ett konstigt svar, det sticker ut från hur vi brukar tänka. Men jag tror poängen är att det inte är vår sak att bedöma vår nästa, vare sig det gäller att kritisera det vi inte tycker om eller berömma det vi tycker om. Vi ska älska vår nästa och uppmuntra honom. Att berömma kan vara ett väldigt subtilt sätt att försiktigt forma den andre till att bli som jag själv, ett sätt att härska när jag borde tjäna.

Ställd inför den frestelsen ville abban hellre vara tyst.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.