Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Steffen Riesenberg om fastan

Förra fastan bloggade min kollega Steffen Riesenberg om fastan löpande. Jag har fått exklusiva (nåja) rättigheter att kopiera ur hans material, vilken noga räknat kommer räcka till tre inlägg.

Så lämnar jag ordet till Steffen. Hördu Steffen, varför ska man egentligen fasta under fastan? Och hur gör man?

Det här handlar det om…

Idag är det lätt att hamna i lyxfällan. Inte som på teve, utan på ett annat sätt. Kommunikationen är gränslös, våra kontakter räcker runt kring hela jorden, men inte alltid till grannen som bor i huset intill. Mycket blir enklare – men vägarna till varandra blir inte kortare. Ett verkligt möte kräver arbete, ansikte mot ansikte.

Hyllorna i livsmedelsaffärerna har aldrig varit så väl fyllda som i år. Ändå blir varken våra matvanor eller maten i sig bättre – snarare tvärtom. Också här finns en lyxfälla.

Under fastetiden vill jag bjuda – och, om jag är ärlig, uppmana – dig att prova på det här med att fasta. Försök att avstå något som tar mycket tid i din vardag men som egentligen inte är viktigt. Några fastar godis, till exempel. Andra avstår alkohol. Man kan avstå mobilen, eller facebook. Försök att avstå en eller två vanor som du har lagt dig till med utan att du egentligen ville. Försök att värdera om och på nytt se vad som är viktigt i ditt liv – och vad som inte är det.

Men fastan kan också bli en tid då du gör det du ville göra sedan länge, en tid att infria gamla löften som du gav andra eller dig själv. Skriv till exempel ett brev till en vän – ett sådant där med kuvert och frimärke menar jag. Under fastan är tiden mogen att ta striden som du har varit rädd för alltför länge, att besöka någon sjuk eller ensam vän eller släkting eller att överraska den du älskar med en glödande kärleksförklaring. Välj något som är viktigt för dig och ta fastetiden som impuls att verkligen sätta igång!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.