En tanke slog mig häromdagen. Ofta klagar vi på gamla könsroller från förr. De var begränsande och förtryckande framförallt för kvinnor.
Det där är sant och bra men vad är det för tid man hänvisar till egentligen? För inte speciellt länge sedan var Sverige ett fattigt bondeland där män och kvinnor arbetade tillsammans på gårdarna och delade ljuvt och lett. De som inte hade eget var drängar och pigor och slet hårt (om än med olika saker). De som var borgare i staden arbetade säkert ihop mycket inom familjen de också.
Åtskillnaden mellan arbetet och hemmet är i de flesta fall rätt ny. Sedan industrialismens genombrott blev det vanligt att den ena i ett par förvärvsarbetade och den andra kanske var hemmafru (och jobbade extra hemifrån?).
Vi lever på många sätt i ett historielöst samhälle. ”Förr” kan ofta vara på 50-talet och få frågar sig om den tiden var representativ för ”typiska” könsroller historiskt sett. Varje tid har sina förutsättningar och det är upp till oss vad vi gör av dem. Det är upp till oss vilka arbetsuppgifter vi tycker är värda hög status. Är det inte egentligen ganska udda sätt att se på arbete som vi lever med efter industrialismen?
Inte för att kvinnor ska sköta hushållsarbete och män ”jobba på riktigt” som det ”var förr”. Utan för att fundera på vilken plats arbetet ska ha i våra liv egentligen. Varför ska båda jobba 100% medan kommunen sköter barnen?
Lämna ett svar