Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Om befrielse

Saxat

Det följande är saxat ur en lång och personlig text om vad det är att vara kristen (katolik för att vara exakt) på adressen http://humlebo.nu/varakatolik/. Här handlar det om vad kristendomen egentligen är och hur den kan erbjuda befrielse.

Den viktigaste frågan för kristendomen har varit och är idag forfarande denna : Hur gör man för att med Jesus befria sig?

För att svara på den frågan har de kristna alltid vänt på frågan och riktat den mot individen: Vad är det du behöver bli fri från? Här kan olika människor svara olika saker. I Afrika, där kristendomen växer mest på 2000-talet, är det ofta förtryckande regimer. I Nordeuropa, där kristendomen minskar för varje år, är det ofta meningslöshet, droger, begär efter rikedom eller kändisstatus, otrygghet.

De kristna kallades ateister när de dök upp i Rom på 100-talet. De satte nämligen inte tro på något särskilt i centrum utan befrielsen, frälsningen. De hävdade att Jesus – eller Messias – var Vägen till befrielsen. Men det var den konkreta befrielsen som var ”rätt tro”, inte att tro på påståenden om något som hänt förut.

Kristendomen är ett sätt att leva – man hjälper andra, man utövar inte våld, man begär inte saker för egen del, vare sig sex, pengar eller framgång, man tvingar ingen till något, man dömer ingen, vare sig personligen eller genom någon domstol, man ljuger inte, vare sig personligen eller genom någon ”kunskap” eller utbildning. Istället är man fri från alla tvång och begär som tenderar förslava en. Man inspirerar andra till att känna glädje och förtjusning inför livet, man uppmuntrar sig själv och andra i livets olika skeden, man tröstar i sorg och jublar i medgång. Det är en praktisk religion där Jesus Messias är en tidlös Väg att praktisera.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.