Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Batman och svagheten

Svag?

När jag skrev om Batman för ett tag sedan så kom jag att tänka på ett och annat om styrka och svaghet. Jag utgår här rätt mycket från tankar från Tommy Hellsten, den bästa författare jag vet till att skriva om styrka och svaghet, läs till exempel ”barn av livet”.

Man kan ju lätt tro att Batman är hur stark som helst men den styrkan kanske egentligen är ungefär som rustningen han bär. Den sitter utanpå. En gång som barn blev Bruce Wayne så illa sårad att han bestämde sig för att bli stark, mycket stark, och aldrig bli sårad igen. Han förberedde sig minutiöst och tränade sig till att bli starkare än någon annan. Han tog på sig en dräkt och en mask och satte i sin tur skräck i andra. Han blev en hämnare.

Och vi kan tycka att han är tuff och stark men hur är det egentligen? All denna styrka kompenserar kanske bara för hans stora inre svaghet. Dessutom är det ett liv som gör honom ensam. Livet som stark och orubblig går nämligen dåligt att få ihop med att leva nära och öppet med andra människor.

Med detta vill jag egentligen inte försöka ge sken av att kunna analysera och psykologisera speciellt bra, jag vill bara än en gång peka på hur olämpligt det är att ha batman som någon sorts manlig förebild (och det törs jag säga att vi är många som ändå någonstans har). Bäst är den styrka som kommer inifrån, inte från skalet. Som kommer från att vårda sina sår och lära känna sin svaghet, inte från att låtsas vara stark och hoppas att man på så sätt också ska bli det.

Kommentarer

4 svar till ”Batman och svagheten”

  1. Profilbild för Piedra

    Jag tror att väldigt många människor lever som Batman. De sätter på sig ett skal, en mask, och bestämmer sig för att se starka ut på utsidan, så starka så de inte vågar visa sin sårbarhet för andra människor. Inte bra…

  2. Profilbild för Olle Ohlsson

    Jag tror inte Batman är en förebild i sammanhanget. Det förhåller sig tvärtom. Batman är älskad för att vi är så många som är kantstötta och drömt om upprättelse genom att överträffa antagonisterna i styrka, popularitet, kompetens eller något annat. I Batman ser vi också, i synnerhet i Nolans version och mästerliga avslut, hur fruktlös den vägen måste bli. I TDKR sker allt ont som behöver Batman på grund av vad han tillfogat Raz Al-Guhl

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Absolut. Jag älskar Nolans batmanfilmer, de är de bästa i sitt slag utan konkurrens. Men jag tror ändå att gamle Frank Millers batman är mer trovärdig psykologiskt. Hos honom leder batmans väg till att han visserligen är väldigt stark, men samtidigt blir han alltmer ett monster själv. I Nolans filmer är det ändå offret som leder nånvart när det kommer till kritan. Både i Dark knight och dark knight rises.

  3. Profilbild för Olle Ohlsson

    Han avväpnar bomben och hatet genom att offra sin ställning och sitt liv (i alla fall på papperet).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.