Långt från maktens korridorer -missionen!

Östmarks vackra kyrka

Ett sätt att veta att man bor i glesbygden – det är när man bor så långt ut i skogen att man åker IN till Östmark (Värmland) och handlar. Östmarks kyrka är en vacker träkyrka med spånklädsel som vi åkte förbi på semestern (och nu blir det snart inte mer från resan så var lugna). Det var en kyrka där fattiga svedjebönder från finnskogarna firade sina gudstjänster. De som bodde i sådana här hus:
Enkel stuga vid Ritamäki
Det som fängslade mig mest i Östmark var ändå den här gravstenen som stod utanför kyrkan. Det står:

Missionär Anna Johansson, Skraltbråten.

Född den 12/4 1867. Stenad till döds i Kina den 29/6 1900. Vilar i Soping, Kina på missionens gravplats.

”Var trofast intill döden så skall jag giva dig livets krona”. (upp 2)

Uppenbarligen kom missionären Anna från dessa fattiga bygder men slutade sina dagar på andra sidan jorden. Som så många andra kinamissionärer mötte hon döden under ”boxarupproret” år 1900.
Det finns en vanlig uppfattning om att kristen mission helt igenom är något skumt; rika västerlänningar som reser ut med kristendomen som svepskäl för att få sprida västerländsk kultur och lägga nya marknader under sig. Säkert finns det mycket sådant under himlen men framförallt har det funnits många som Anna Johansson i Skraltbråten. Sådana som själva varit fattiga men offrat pengar, tid, hälsa och till slut sina liv för att dela med sig till andra fattiga i andra länder av den stora skatt man ändå hade; sin tro på Jesus. Förmodligen hade inte Anna mycket av egna vinstintressen, mission var för henne anonymt vardagsslit i ett främmande land. Mycket långt från släkten i Östmark.

En kommentar

Hege säger
29 april 2013 – 11:55

Hei TomasJeg var ved Østmark kirke nå på lørdag, og der så vi selvfølgelig minnestenen over Anna Johansson. Da jeg googlet plassen hun kom fra,Skraltbråten, havnet jeg blant annet her hos deg. Siden du er prest, vet du kanskje hvor man kan finne mer informasjon om denne kvinnen. Jeg vil så gjerne høre mer om henne. Finnes noe nedskrevet om henne eller etter henne. Som misjonær i Kina har hun kanskje skrevet brev hjem.Om du vet noe, ville jeg bli glad.Ha en fin dag.

30 april 2019 – 08:13

Hej HegeJag vet tyvärr inte mer än du. Jag turistade i Östmark och blev gripen av Anna Johanssons livsöde som jag anade det av att se gravstenen. Själv är jag präst många mil därifrån.Men kanske kan du få svar på frågan av någon på plats? Här är epostadress till torsby pastorattorsby.pastorat@svenskakyrkan.seHa en fin dag du också, roligt att du hittade till min blogg!