Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Nu är inte längre social och asocial

Det är lugnt, du duger…

Jag skrev nyligen en bloggpost med trix kring det här med social kompetens. Såhär efteråt har jag kluvna känslor till att det fick vara med på bloggen. Vi lever ju alla redan under stark press att vara lyckade och snygga och sociala och det där är egentligen inget jag vill vara med och spä på. Jag vill hellre stå upp för att inget av det där egentligen betyder något för vårt värde som människor, eller något vi får värdera varandra utifrån. Så var inte bloggposten tänkt heller i och för sig, det var mer tänkt som en hjälp.

Så för att parafrasera Paulus: nu är inte social eller asocial, alla är ni ett i Kristus. Där finns vårt värde som aldrig, aldrig relativiseras av sociala färdigheter eller något annat.

För att återvända till Fexéus bok så nämner han faktiskt också något i den här stilen som grunden för umgänge. Han säger att varje människa bär som en skylt över huvudet där det står ”få mig att känna mig viktig”. Det är det vi i grunden längtar efter. Bemöt andra så att de känner sig som värdefulla människor så gör du gott. Det kanske är den viktigaste grunden till vårt samspel med varandra?

Kommentarer

2 svar till ”Nu är inte längre social och asocial”

  1. Profilbild för Lärande

    Jo, jag har lite komplex över att jag inte är tillräckligt djup. Hur ska man kunna arbeta som präst om man inte har djupa grupplerier om tillvaron som man på ett pedagogiskt sätt kan förmedla till människor så att de kommer till nytta och styrka? Men jag tröstar mig med att det kommer med tiden och att Gud finns med mig. Det kanske räcker med ytliga, enkla betraktelser av tillvaron?

  2. Profilbild för Tomas Jarvid

    Komplex är det lätt att få. Jag brukar försöka tänka att det viktigaste är att hela tiden påminna om de riktigt grundläggande grejerna i den kristna tron när man predikar. Att vara djup eller nyskapande kan alltför lätt handla för mycket om att jag ska skina. Keep it simple…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.