Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Os i bibeln

Öka takta sista kvarta!

Jag har ruvat på det här inlägget ett tag, OS är ju över sedan länge men kanske ännu inte glömt i alla fall?

Finns OS i bibeln? Kanske inte direkt. Däremot finns det i den kultur som den tidiga kristendomen hade att konfrontera. Enligt en säker källa (wikipedia) varade seden med de antika olympiska spelen i tusen år. Mellan 700-talet f.Kr och 300-talet e.Kr. Sedan var det dessutom mer eller mindre kristendomens fel(?) att de upphörde. De Olympiska spelen var tätt kopplade till grekisk gudakult så när kristendomen fått en maktställning i Rom förbjöds dem.

Det land där Jesus föddes låg i en avkrok i de stora världskulturer som Grekland och senare Rom byggde upp. Nya testamentet är som en del kanske vet skrivet på en förenklad antik grekiska eftersom det var det språk som var gångbart internationellt kring östra medelhavet vid den tiden. Judarna var måna om att bevara sin kultur och sina värderingar, bibelns författare är ofta kritiska till påverkan från den grekiska världen. I första mackabeerboken (ur apokryferna) får vi därför läsa om att:

”Sedan byggde de en idrottsanläggning i Jerusalem enligt hedningarnas bruk” (1 Mack 1:15) 

detta som en del av den allmänt negativa trenden författarna ansåg rådde av kulturell försvagning.

Säkert finns det flera exempel vad gäller grekisk idrott i bibeln, jag tänker framförallt på att Paulus på flera ställen liknar den kristne vid en atlet, en som springer med blicken fäst mot målet och håller fast vid den väg han följer. Eller vid boxaren som sätter in kraft i den andliga kampen: 

”Ni vet ju att al­la löpar­na i en tävling spring­er men att ba­ra en får pri­set. Löp då för att vin­na det. Var och en som tävlar måste försa­ka allt – löpa­ren gör det för en krans som viss­nar, vi för en som ald­rig viss­nar. Jag har målet i sik­te när jag löper, och jag slår in­te i luf­ten när jag box­as. Jag går hårt åt min kropp och tving­ar den till lyd­nad, för jag vill in­te pre­di­ka för and­ra och själv kom­ma till kor­ta.” (1 Kor 9:24-27)

Tydligen var det ett bildspråk som fungerade för hans läsare. Idrottsvärlden funkade lika bra som 2000 år senare som bild för livet i stort. Uppenbarligen hade även Paulus åhörare som gärna såg på friidrott!

Som gammal summerar Paulus sitt livsverk med följande ord från andra Timoteusbrevet:

”Jag har kämpat den goda kampen, jag har fullbordat loppet, jag har bevarat tron.” (2 Tim 4:7)

Må vi också göra det!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.