Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Kristna är bättre människor

Stora nyheter?

Ok, häng mig inte för den rubriken. Jag tror just att många ser såhär på kristna: ”De tror de är så mycket bättre än andra men de är ju bara skenheliga hycklare som inte är ett dugg bättre än andra.”

Och jag håller förstås med. Kristna är ju vanliga människor de också och lika bristfälliga. Jag är väl medveten om hur mycket ont som görs av kristna.

Det jag tänkte på när jag satte rubriken var en tanke från C.S. Lewis. Man tänker fel när man jämför kristna med andra människor för att reda ut om kristendomen är något att ha. Den relevanta frågan är istället: ”Hur skulle samma person ha varit om han dessutom varit kristen? Eller motsvarande: ”Hur hemsk skulle den här kristne varit om han var samma person i övrigt men inte var kristen?”.

Det tål att tänkas på. Många tycker nog om att förfasa sig över kristna för att på så sätt kunna avfärda den kristna tron och slippa bedöma själva budskapet. Det kommer närmare om frågan handlar om mitt eget liv. På vilket sätt hade det varit annorlunda om jag tog till mig/tog till mig djupare budskapet om Jesus som frälsare?

Ett annat citat man stöter på på olika håll lyder: ”Kristna är inte perfekta men förlåtna”. Frågan är om inte själva nåden är det enda som kan göra oss bättre som människor?

Kommentarer

Ett svar till ”Kristna är bättre människor”

  1. Profilbild för Rebella

    Den här tankegången har jag en gång stött på i ett helt annat sammanhang – ett icke-religiöst, eller ett som åtminstone hävdade sig inte vara det. Idag är jag inte så säker, lite beroende på vad man lägger in i ordet.

    Iaf. Människor där menade att det de sysslade med var redskap för att bli en bättre människa. Samtidigt hävdade de utövarna inte alls att de var bättre än andra, sådär i genomsnitt. Men utövningen var ett redskap för personlig utveckling, förbättring och förfining, till balans och harmoni och bortslipande av aggressioner. Sånt som gör en till bättre människa. Men nej nej nej, gruppens medlemmar var INTE bättre än andra människor.

    Ja den enda möjliga slutledningen här är ju att de var sämre än andra från början. Antingen det, eller att utövningen inte har denna effekt.

    (Jag vill ta tillbaka och ångra vad jag skrivit på annan plats om att du inte brukar blogga så väldigt teologiskt. Inte ur just DEN aspekten teologiskt som jag tänkte på just då, vill säga. Vilket förmodligen är en ganska tråkig aspekt, om än viktig. Undskyld. Borde väl ta mig tillbaka dit men vem orkar minnas var man kommenterat nåt på en SvK-bloggportal-blogg)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.