Två oxfordprofessorer som bytt stol med varandra


Professor nummer 1
Professor nummer 2, observera tweedkavajen…

Nyligen var den kände biologen Richard Dawkins i Sverige. Han var bland annat med i Skavlan. Dawkins är något av en ledare för det som (av andra) kallas för den nyateistiska rörelsen.

Dawkins växte upp i ett kristet hem men bröt kraftigt med kristendomen när han mött på naturvetenskapen och dess modeller. Sedan dess går han ofta rätt hårt fram mot troende från olika religioner.

När man lyssnar på Dawkins får man lätt intrycket att människor med en religion står i någon sorts motsats till naturvetenskap i synnerhet och tänkande i allmänhet. Att den som börjar tänka automatiskt kommer att lämna sin löjliga gudstro.

Jag stötte dock nyligen på ett motsatt exempel. En person som helt motsatt Dawkins hade en helt ateistisk bakgrund, var helt och fast övertygad om att vetenskapen lyckats göra religionen överflödig men som när han började tänka djupare på saken till slut såg sig tvungen att ansluta sig till den kristna tron istället eftersom den gav bättre svar på tillvarons gåta. Idag är han, precis som Dawkins professor i Oxford och en stor filosofisk tänkare. Alister McGrath heter han, jag har haft några av hans böcker som kurslitteratur under utbildningen (han skriver verkligen oerhört mycket) så det var extra roligt att få höra hans historia.

Jesus själv verkar mena att vi ska tänka mer och inte mindre. Han ger små tankeläxor hela tiden i evangelierna. Vi uppmanas att se på liljorna, fåglarna, jordiska föräldrar och så vidare och sedan dra slutsatser utifrån det. Tänk mer kring livet. Gud har gett dig ditt huvud för den sakens skull. Sanningen är inget att gömma sig från. Den är Guds sanning.

För den som vill höra ett verkligt intressant samtal (rekommenderas till alla som är intresserade och hänger med i engelskan) mellan denna Richard Dawkins och den store kristne apologeten (en som försvarar tron genom att argumentera för dess rimlighet) John Lennox så finns det ett sådant på dessa båda länkar nedan. Antingen på itunes:

http://itunes.apple.com/se/podcast/conversation-between-richard/id367717543?i=104241545

Eller på poddens egen hemsida:

http://feeds.feedburner.com/DebategodAudioPodcast

3 kommentarer

Piedra säger
25 september 2012 – 09:36

Jag förstår inte varför vetenskap och religion ska ha så svårt att mötas. Det ena utesluter ju inte det andra.

Tomas Jarvid säger
25 september 2012 – 11:31

Det förstår inte jag heller. Från de senaste åren har jag intrycket att det är betydligt vanligare med vetenskapsmän som har svårt med religion än med religiösa som har något alls emot vetenskap (utom kanske att man påtalar en del etiska dilemman som uppstår).

Tomas Jarvid säger
25 september 2012 – 01:49

Nä, jag tar tillbaka det där. Det var alldeles för svepande och generellt. Jag ber om ursäkt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.