![]() |
Gammal käpphäst, de är förvånansvärt ofta bra alltjämt… |
Jag skrev häromdagen om boken ”Mänsklig gudstjänst” av Martin Modéus. Idag blir det bara en liten, liten käpphäst ur den boken.
Bland det som är viktigast att komma ihåg när det gäller gudstjänsten är att den är till för de som är där. De som inte har det berörs liksom inte så mycket av hur det går till. De som är där och firar gudstjänsten tycker förmodligen i grund och botten att det är bra att göra det. Annars vore de inte där.
Man kan förstås inte stanna där, man måste både försöka få fler att komma och undvika de systemfel som gudstjänsten kan lida av. Men man kan heller inte hålla på och ändra på allt hela tiden. För då blir det ingen vila i gudstjänstfirandet för de som kommer.
Bröderna Modéus talar gärna om ”igenkännandets glädje”. Glädjen i att vara hemma i gudstjänsten, kunna gå in i det som sker och inte behöva oroa sig för vad som ska hända härnäst. Därför är det viktigt att gudstjänsterna är lika från vecka till vecka. Martin Modéus hänvisar också till ritforskningen för att visa att om gudstjänsten ska kunna betyda något för oss på djupet och ge rytm åt våra liv behöver den vara sig lik så att man kan utforska den en bit i taget och fördjupas istället för att bara hitta på nytt.
Man kan lätt se att resonemanget stämmer genom att undersöka de växande gudstjänstgemenskaper som finns i vårt land. De kan vara väldigt olika sinsemellan men man är noga med detta med ”igenkännandets glädje”. I Svenskkyrkliga sammanhang kan man till exempel se det på att man då firar en i grund och botten likadan gudstjänst, med nattvard, varje vecka år ut och år in.
På denna käpphäst borde vi rida mer.
Lämna ett svar