Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En riktigt grundlig bok om helande!

Observera ringarna!

Efter några (nåja) lättviktiga boktips som rör helande och sånt (tipset om miraklet i Lourdes, om serien och Boltzius och LarsÅkeWs bok Hur hel kan man bli) så vill jag också slå ett slag för den här boken  av Craig Keener. Jag får säga på en gång att jag inte läst den men jag ville visa att det där med bibelvetenskap inte alls är något lättviktigt. Craig Keener är en löjligt produktiv forskare med expertis i stora delar av nya testamentet. En av hans (mycket tjocka) bibelkommentarer har sålt i en halv miljon exemplar. Den här boken ovan har som ni ser 1172 sidor och väger strax under två kilo. Kilopriset blir alltså relativt sett mycket lågt då den inte kostar mer än andra böcker. Rena fyndet. Det lustigaste av allt är att Keener själv säger att boken började som en fotnot i en annan bok som svällde. När fotnoten blivit 200 sidor tänkte han sig att den kunde få bli ett kapitel istället men det var den redan för tjock för. Lika bra då att skriva 900 sidor till och låta det bli en egen bok…

Med stor respekt för Keeners lärdom är det också intressant att han själv tror på miraklet och helanden. Hans egen fru, från Kongo Brassaville, blev helad som småbarn efter att ha varit så gott som död, en händelse som han grundligt undersökt och intervjuat samtliga inblandade långt senare.

I en intervju jag hört med Keener hänvisar han till undersökningar som visar att det runt jorden finns uppåt hundra miljoner människor som hävdar att de blivit helade genom förbön. Många av de rapporterna är säkert överdrivna eller har låg trovärdighet, men med så många rapporter kan i alla fall ingen säga att ”ingen kan ju tro på mirakler nuförtiden”?

Boken han skrivit handlar dock om mirakler i bibeln. Där kallas de ofta för ”tecken” eftersom Gud använder dem för att visa vem han är på olika sätt.

Vad tänker du som läser efter dessa inlägg om helande i olika bemärkelser? Talas det för lite/mycket/illa om helande i Kyrkan?

Kommentarer

17 svar till ”En riktigt grundlig bok om helande!”

  1. Profilbild för Björn Carlstedt

    Helande är ingen enkel sak. Tro och vetenskapsteori är inte alltid självklara att förena, like lite som de alltid går stick i stäv med varandra. Självklart ska vi tala mer om helande, men kanske i termer av vad helande egentligen är. Mirakel kan se ut på många sätt.

  2. Profilbild för Tomas Jarvid

    Visst är det svåra saker att tala om, desto större andledning att göra det. Det är komplicerat på många sätt, inte minst för att vi alla förr eller senare blir sjuka igen och en dag ska vi också dö. Lidandet kommer vi på ett sätt aldrig helt ifrån här i livet.

  3. Profilbild för Piedra

    Det talas för lite om helandet, tycker jag. Och jag upplever att det talas illa om helare som inte är kyrkliga, vilket jag ogillar, för kraften att hela måste ju ändå komma från Gud.

  4. Profilbild för Carolina

    Jättesvårt ämne. Även Miraklet i Lourdes. Varför blev han/hon helad och inte jag. Men visst tror jag någonstans att Gud helar, och på väldigt olika sätt. Tänker också på de mirakler som Jesus utför att de ofta åtföljs av att många människor kommer till tro och att det är det som är det viktiga, inte miraklet i sig. Att det har en större funktion. Detta sagt, jag brukar om någon är sjuk och ber om förbön ändå främst kanske be: Gud, var med NN och inte Gud, bota NN. Inom frikyrkan vet jag att man ber om helande och har helandegudstjänster men vet inte om det förekommer inom Svenska kyrkan.

  5. Profilbild för Tomas Jarvid

    För att anknyta till både Piedra och Carolina så är det nog en rätt svår balansgång hur man ska hantera bön för helande. Vi är ju rätt sammansatta varelser med många olika plan i oss. De mirakler Jesus utför hänger alltid ihop med upprättande av hela människan han möter. Det är viktigt att tänka på också för den som möter människor som längtar efter helande idag. Vårt djupaste sår som människor kanske är vår stora ensamhet? Enligt den kristna tron är det ju i relationen till Jesus som livet blir som helast, därför är jag själv skeptisk till helare som inte utgår från den tron. Det betyder förstås inte att man kan bemöta sådana som verkar eller söker hjälp utanför Kyrkan respektlöst.Helandegudstjänster förekommer allt i Svenska Kyrkan också och egentligen är tanken att det alltid på något sätt ska vara helande att fira gudstjänst. Jag tror det skulle vara bra om vi i högre mån erbjöd personlig förbön på ett odramatiskt sätt i betydligt fler gudstjänster.

  6. Profilbild för Erick

    Håll koll på byxbenen! Helade Jesus dem också? Lika långa före som efter. Jäkla humbug! http://www.youtube.com/watch?v=RtoosvGIqYs

  7. Profilbild för Tomas Jarvid

    Hej ErickJag tror också att det finns en hel del lurendrejeri bland människor som gör anspråk på att hålla på med helande, se bara boken om Boltzius. För en grundlig genomgång av det där med fejkade helanden så hänvisar jag till Samuel Varg Thunberg (http://samuelvargthunberg.se) som lagt upp en hel bok på sin sida vid namn ”ulvar i fårakläder”.

    1. Profilbild för Erick

      Hej du! Ja det var ju bra att du tro det. MEN! hur ska du då kunna skilja på vad som är sant och inte sant, när bevis saknas (som det alltid gör)? Vad kräver du för bevisning när du hör/ser dessa så kallade helanden, om du nu ska tro på vissa och inte andra? För finns det inga bevis så är det bara frågan om tro, och tro är ingen sanning.Visst får du tro på detta för det är din rättighet. Det skulle vara intressant om du skulle vilja visa på något helande som du vet är sant.Mvh Erick

    2. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hej igen Erick! Dramatiska fysiska helanden är inget jag vet speciellt mycket om, däremot vet jag från mitt eget liv att tron på Gud gjort mig alltmer hel som människa. Några bevis att tala om har jag alltså inte. Läs boken vetja 😉

    3. Profilbild för Erick

      Jag har läst. Även bibeln sedan 45år tillbaka. Har du läst Christopher Hitchens ”God is Not Great” ?

    4. Profilbild för Tomas Jarvid

      Nej det har jag inte men å andra sidan vet jag redan att troende människor gör mycket dumt här i världen, jag själv till exempel..

    5. Profilbild för Erick

      Vem gör inte fel ibland? Jag är ingen perfekt människa, långt därifrån! Men jag försöker göra så gott jag kan och stå för vad jag gör. Gör jag fel mot någon människa så försöker jag be denne om ursäkt. Jag går inte omkring och tror att problemet ska lösa sig bara för att jag ber en gud om förlåtelse. Men nu till healing. Jag tycker att du ska ta och se dessa människor som bluffmakare som hävdar att de kan utföra helande i guds namn, för det är just vad dem är. Många religioner hävdar att de kan hela genom gud och det kan ju inte finnas flera gudar eller hur?. Om du tror på fullt allvar att din gud (jag tror inte någon sådan finns)skulle ge dessa bluffmakare gåvan att hela i hans namn och göra det till ett betalt cirkusnummer. Då är du tyvärr blåögd och gör din gud väldigt omoralisk.För dessa människor gör det för pengarnas skull annars skulle de jobba gratis på sjukhus. Jag skulle åtminstone göra det.Mvh Erick.

    6. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det ligger helt klart något i det du säger. Egen vinning har inget i det hela att skaffa. Samtidigt så kan man ju inte kasta ut barnet med badvattnet och sluta be bara för att en del missköter sig. Du får i alla fall medge att utifrån utgångspunkten att det finns en Gud är det inte orimligt att se helande som något som kan inträffa?

    7. Profilbild för Erick
      Erick

      Nu tror jag inte att det finns en gud. MEN! om det finns en (det finns ju trots allt några att välja emellan)så visst skulle det kunna vara möjligt med mirakel. Men åter igen,man kan inte hävda att något är ett helande av en gud bara genom att bara tro att det skulle kunna vara ett. Jag vill ha bevis innan jag tror på mirakel och helande. Jag har diskuterat med sådana som tex hävdar att deras fotvårta försvunnit efter förbön ??? Varför skulle en gudomlig gud hela en sådan banal åkomma när barn dör av tex aids eller andra brutala sjukdomar? Förövrigt så kan kroppen självläka annars skulle vi dö av den minsta åkomma. Flertalet vårtor läker spontant. Så att hävda att dessa försvann bara genom bön är inte något bevis på något mirakulöst helande. Så, nu har jag inte några fler frågor eller åsikter om detta ämne mer.Jag önskar dig och din familj ett bra liv.Mvh Erick.

    8. Profilbild för Tomas Jarvid

      Ok, det verkar som att vi tänker rätt olika även om jag medger att en del av dina synpunkter har en hel del tyngd i sig.Önskar också dig allt gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.