Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Ikoner och plånbokskort

Vår byrå, med heliga bilder

På bilden ser man vår byrå hemma. Den är full med bilder av olika slag. Några är kristna ikoner, heliga bilder av den gudomliga verkligheten. Andra är bilder som är viktiga för oss i vår familj. Från mitt och Jennys bröllop eller på vår dotter.

När jag ser på de bilderna tänker jag att det egentligen ligger ganska nära varandra. Vi människor vill gärna ha bilder av det som är heligt för oss för att påminna oss om det riktigt viktiga. Kanske har vi en bild på frugan i plånboken att se på när vi är på resa till exempel. Och genom att titta på de bilderna så påminns vi av personen de föreställer, ja hon blir nästan närvarande genom bilden. 
På samma sätt är det med ikonerna. Det är en bön bara att titta på dem, och låta dem titta på oss. På det sättet blir Jesus Kristus närvarande hos oss. Vi vänder oss mot honom och han möter vår blick.
Ikonen gör himlen närvarande hos oss. Det heliga. Den helighet som allt gott kommer från. På något sätt finns den också bortom bröllopskortet och bilden på barnet. Gåvor bakom vilka det står en givare. Härledd helighet.
Har du heliga bilder i din omgivning/plånbok/byrå?
Hur tänker du om dem?

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.