Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Vad föreställer bilden II

Ännu en kinesisk bonad. Vad föreställer det här? Skriv i kommentarsfältet om du har svaret eller tankar kring motivet.

————————————————————-

Förra bonaden jag frågade på såg ut såhär.

Poäng till Mirjam och Hanna H som gissat rätt. Det är den ”barmhärtige samariern” som är motivet. Om än i kinesisk tappning med annorlunda hattar och korgar på ryggen. Berättelsen är säkert välkänd och finns i Lukasevangeliets tionde kapitel:

25En laglärd som ville sätta honom på prov reste sig och sade: ”Mästare, vad skall jag göra för att vinna evigt liv?” 26Jesus sade: ”Vad står det i lagen? Hur lyder orden?” 27Han svarade: ”Du skall älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta och med hela din själ och med hela din kraft och med hela ditt förstånd, och din nästa som dig själv.” 28Jesus sade: ”Det är rätt. Gör det, så får du leva.” 29För att visa att han var rättfärdig sade mannen till Jesus: ”Och vem är min nästa?” 

30På den frågan svarade Jesus: ”En man var på väg från Jerusalem ner till Jeriko och blev överfallen av rövare. De slet av honom kläderna och misshandlade honom, och sedan försvann de och lät honom ligga där halvdöd.31En präst råkade komma samma väg, och när han såg mannen vek han åt sidan och gick förbi. 32På samma sätt med en levit som kom till platsen; när han såg honom vek han åt sidan och gick förbi.33Men en samarier som var på resa kom och fick se honom ligga där, och han fylldes av medlidande.34Han gick fram och hällde olja och vin på såren och förband dem. Sedan lyfte han upp honom på sin åsna, förde honom till ett värdshus och skötte om honom. 35Nästa dag tog han fram två denarer och gav åt värden och sade: ’Sköt om honom, och kostar det mer skall jag betala dig på återvägen.’

36Vilken av dessa tre tycker du var den överfallne mannens nästa?” 37Han svarade: ”Den som visade honom barmhärtighet.” Då sade Jesus: ”Gå du och gör som han!”

Kanske förnyas frågan till oss när vi ser den från en annan kulturell horisont? Vem är vår nästa? Vem ser vi inte? Från Guds perspektiv är vi lika och han tar hand om oss alla med våra olika sår.

Kommentarer

3 svar till ”Vad föreställer bilden II”

  1. Profilbild för Björn Carlstedt

    Gissar på Äktenskapsbryterskan? Finns avbildad på altartavlan i Holmestads kyrka, Götene.

  2. Profilbild för Tomas Jarvid

    Gissa igen! Svar kommer tillsammans med nästa bonad!

  3. Profilbild för Hanna H
    Hanna H

    Marta och Maria?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.