Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Fanns Jesus på riktigt?

Jesus vår vän

Tycker du det var en konstig fråga? Jag också egentligen. Utöver politiska höjdare eller författare som Julius Ceasar eller Cicero så finns det nog ingen person från antiken som det finns så mycket material bevarat om som just Jesus från Nasaret.

Ändå verkar det finnas en rätt stor skara religionsskeptiker på nätet som påstår att Jesus inte alls funnits. I mildare varianter kan man ju sedan stöta på rätt många som säger att även om Jesus funnits så blev allt han sa och gjorde mer eller mindre förvanskat av den tidiga kyrkan.

En som fått frågor om Jesu existens är historikern Bart Ehrman. Till slut skrev han en bok om de historiska fakta vi vet om Jesus. Notera här att Ehrman inte är kristen eller tror på Jesu uppståndelse, ändå ser han det som självklara historiska fakta att Jesus funnits. Man kan läsa en hel del om det här på Samuel Varg Thunbergs fina blogg ”Blogg utan punkt”. Speciellt i det här, det här och det här inlägget. Vill man kan man också höra en intervju med Ehrman här. Riktigt spännande att höra om hur Ehrman plötsligt blev attackerad av alla ateister som tidigare stått och tackat för hans tidigare böcker.

Det är ändå en betydligt större fråga för de flesta vem denne Jesus var. Ehrman menar att ur historisk synvinkel står det helt klart att de första lärjungarna trodde att Jesus uppstått. Något annat sätt att förklara kyrkans framväxt är inte sannolikt.

Ur ett kristet perspektiv är ändå frågan om vem Jesus var felställd. Jag minns när vår förre biskop Erik Aurelius kommenterade armbandstexten WWJD (what would Jesus do?). Han tyckte det var konstigt skrivet, det låter ju som att Jesus inte gör något längre. Hela poängen med den kristna tron är tron på att om Jesus har uppstått så lever han också nu och handlar också nu. Vi kan lära känna honom också idag, vilket ingår i den kristna erfarenheten.

Undrar du vem Jesus är är därför det bästa sättet att göra det till en bön och fråga honom själv på en gång.

Kommentarer

8 svar till ”Fanns Jesus på riktigt?”

  1. Profilbild för Erick

    ”Jesus handlar också nu”Jag har sett kristna föräldrar be för sina sjuka barns liv och jag har sett några av dessa barn dö hur mycket än föräldrarna bönade och bad till Jesus/gud. Vad har du att säga till dessa föräldrar? Det gamla vanliga?Mvh Erick.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag vet nog inte ens vad ”det gamla vanliga” är. Ibland finns det inga ord som räcker till.

    2. Profilbild för Erick

      Det gamla vanliga är: Guds vägar äro outgrundliga. Men vill du vara så vänlig att svara på frågan? Du behöver naturligtvis inte svara, men det vore önskvärt och det skulle glädja mig att få ditt svar.

    3. Profilbild för Tomas Jarvid

      Ok, då får jag försöka. Av nödvändighet blir det ganska filosofiska resonemang och det har nog ingen någon glädje av där vi dödsbädden. Där skulle jag hålla truten (oj, ursäkta språket) och be tillsammans med dem istället.Det är ju så att oavsett om helanden sker så kommer vi alla förr eller senare att dö, Jesus har inte lovat någon av oss att slippa lidandet, däremot har han sagt att inte en sparv faller till marken utan att Gud är med, och själv tog han all vår mänskliga trasighet med sig på korset, vi är aldrig på en plats där Gud övergett oss. Gud är inte någon slags likgiltig person i fjärran utan en som delar vårt lidande, och som tagit det på sig själv. En dag, å befrielsens dag, ska vi också få se detta med egna ögon, då ska Gud själv torka alla tårar från våra ögon som det står i Uppenbarelseboken. Till dess verkar det dessvärre vara som det står i en av våra psalmer, att här på denna jorden är synden med i allt och ger åt allt det sköna en skrämmande gestalt.Hoppas det var svar på din fråga?

    4. Profilbild för Erick

      Tack för svaret men jag ser bara ett utsvävande svar. Frågan var, vad du säger om tex en kristen kvinna frågar dig varför Jesus/gud inte lät hennes barn leva när hon bad honom rädda hennes barn. Det är trots allt du som hävdar att ”Jesus handlar också nu” Så du borde kunna svara henne på något vis.”och själv tog han all vår mänskliga trasighet med sig på korset”Nu vet jag ju inte hur du ser på treenigheten. Ser du Jesus som gud själv eller guds son?Förlåt mig nu, men exakt vad offrade Jesus/gud på korset? Om Jesus är gud själv så ser jag inget uppoffrande då han bara var död ett tag och reste hem igen och fortsatte vara universums härskare. Är det att offra sig? Är Jesus guds son så fick han komma hem till sin far efter en kort död och sitta vid sin fars högra sida och vara nr 2 att härska över hela universum. Är det att offra? Om gud hade offrat Jesus, sin egen son till helvetet och låtit honom pinas i evighet för mänskligheten, då hade jag kallat det ett offer men så är inte fallet. Och vilken far gör något sådant omoraliskt? Speciellt när han själv på egen hand skapat möjligheten till synden genom att skapa den förbjudna frukten. Är han allvetande så visste han vad utgången skulle bli. Eller hur? Att skapa 2 individer som inte från början vet vad som är rätt eller fel och sedan utsätta dem för något de omöjligt kan förstå konsekvensen av sitt handlande är inte moraliskt rätt. Det är som att lägga fram godis till en 2åring och kräva att han/hon inte får äta av det och sedan straffa barnet för att det åt, när barnet ännu inte fått kunskapen om vad som är rätt och fel..Om jag visste att jag skulle göra så allt blev bra i denna snurriga värld, så skulle jag offra mig direkt om jag visste att jag fick komma tillbaka till det liv jag lever nu. Skulle inte du göra det?Jag vill inte förstöra din tro: Jag bara frågar och lägger fram mina åsikter. Det är din blogg och det är du som bestämmer vad du vill svara på, och vad som får skrivas på den. Jag blir ofta avstängd och raderad efter ett tag, men jag tar den risken för jag gillar att diskutera ämnet. Mvh Erick.

    5. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det var många frågor det, jag har inte möjlighet att försöka svara på allt nu eftersom det är så omfattande med offerdöd, Guds godhet, syndafallet och allt ;)Svaret på den första frågan är i alla fall helt enkelt ”jag vet inte”. För det gör jag ju inte, det vet ingen mer än Gud. Det kanske är ett dåligt svar eftersom det inte innehåller någon förklaring men det är i alla fall ärligt. Att Jesus finns (och är Gud själv) och handlar nu är verkligen väldigt centralt i sammanhanget. Bara en Gud som vet något om lidande är något att ha när det verkligen blir tufft i livet.Jag märker att du utgår från en grundläggande misstänksamhet mot Gud. Tänk om det inte stämmer att Gud är en sådan skurk som du verkar anta?

    6. Profilbild för Erick
      Erick

      Ja det var några frågor 🙂 Men om du vill svara senare när du känner att du har tid så är det ok. Det också okej om du inte svarar alls, det är upp till dig. Jag tvingar inte någon att svara på mina frågor.Jag är inte misstänksam mot gudar! Det vore ytterst korkat av mig om jag var det eftersom jag inte tror att dessa finns. Ja tänk om han(din gud)inte är så god som du vill tro? Jag misstänker starkt att du läst hela bibeln;) Men om du bortser från det onda gud gör i bibeln och bara väljer väljer att se det som är gott så är det ”cherry picking” du väljer att bygga din tro på.”Bara en Gud som vet något om lidande är något att ha när det verkligen blir tufft i livet” Eftersom du hävdar att han vet något om lidande, så varför gör han då inget åt saken nu?Och de som inte får den hjälpen nu i detta liv ska då bara hoppas på att det blir bättre i nästa? Varför ska vissa lida i detta liv och inte andra? Jag kan personligen inte godheten i det.Nu önskar jag god natt!

    7. Profilbild för Tomas Jarvid

      Ett och annat som berör detta dyker säkert upp framöver på bloggen, tack för dina synpunkter!Godnatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.