• Vandra Vägen
  • Förebilder från förr: Biskop Danell den äldre
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Förebilder från förr: Biskop Danell den äldre

Den här boken finns i min bokhylla:

Häftigare än han såg ut…

Jag rekommenderar den varmt till alla som kan få tag i den (man kan låna den av mig om man vill och hittar hit), det är sonen Sven (biskop i Skara stift) som skriver om sin pappa Hjalmar Danell (också tidigare biskop i Skara stift).
Det är en imponerande person det handlar om, professor, biskop, missionsbiskop. Ändå träder han fram levande i boken, bortom allt det formelartade av typ helgonbiografi. Han verkar ha varit rätt träig att ha att göra med Hjalmar, och det fanns säkert skäl att vara ganska rädd för honom ibland. Samtidigt står det så många märkliga små berättelser om honom i boken som inte kan annat än göra honom till en förebild.
Bland annat var det så att biskop Danell hjälpte de fattiga i gårdarna runt Brunnsbo biskopsgård genom att ge dem goda kvistar att ympa in i sina äppelträd. Och från egen ficka bekostade han även ett antal järnkaminer som han satte in i olika fattiga hemman för att ge bättre värme. När någon fattig gamling dött kom han sedan och hämtade sin spis och satte in hos någon annan istället. Det är ett engagemang långt från statskyrkomakten som man kan fundera länge kring.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.