Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

3 sorters förföljelse och ett skäl till den

Stefanus, den förste martyren, stenas

Det finns ingen religiös grupp som utsätts för så mycket förföljelse runt om i världen som kristna (säkert delvis för att kristendomen är den största religionen i världen). Om detta hör man sällan något i svenska medier för vi är så vana att förknippa kristendomen med makt. Sanningen är dock att den genomsnittlige kristne i världen inte är amerikas president utan en fattig kvinna från Latinamerika eller Afrika. Kristna flyr mellanösterns länder, drabbas i totalitära regimer och har det svårt på många håll i världen långt ifrån att ha något maktöverläge.

Jag tycker jag börjar fatta ett och annat om mekanismerna bakom förföljelse så jag testar nu några tankar på er. Det finns många naiva föreställningar om förföljelse och i verkligheten är förstås situationerna komplexa. Här är tre historiska och nutida exempel, så ska jag sedan försöka ge en enda direkt eller indirekt förklaring till alla tre. Säkert överförenklat men det blir ju mer intressant om man spetsar till det lite.

Diocletianus

1, Den sista stora förföljelsen mot kristna i romarriket skedde under kejsar Diocletianus (244-311). Den bröt ut när Diocletianus tagit den romerska kejsarkulten till nya höjder genom att kräva att själv bli tillbedd som gud. Judar och kristna vägrade tillbe honom och förföljelserna var ett faktum. I sådana här historier tänker vi nog lätt att kejsaren 1, var maktgalen eller galen i största allmänhet och 2, hatade kristna. I själva verket hamnade nog de kristna ”bara” i kläm i det politiska spelet. Domitianus behövde stärka kejsarens ställning gentemot de mäktiga militära ledarna i riket och detta med gudastatus var ett av de medel han tog till. Speciellt maktgalen var han nog inte heller, han var faktiskt unik som kejsare genom att senare gå i pension och odla kål. Hårda nypor hade han däremot förstås, som alla härskare på sin tid och de fick de kristna känna på.

2, För några år sedan var det många kristna byar och kyrkor som förstördes i Indien. Människor drevs på flykten eller dödades. I stora delar av Indien råder det hätsk stämning mot kristendomen som ses som en främmande religion (trots sin långa historia där). Kristendomen har ändå en stark attraktionskraft på delikterna (”kastlösa”), de som står längst ner i kasthierarkin (kastsystemet är olagligt i Indien men ändå i hög grad levande). För den som står utan värde i religiöst hänseende är det förstås en enormt revolutionerande tanke att Jesus dött för var och en och att alla har lika värde. Högre upp i hierarkierna finns det andra som tycker det är bra som det är och känner sig hotade av en sådan utveckling. Hierarkiska system fungerar ju inte längre om de som är längst ner och så att säga bär upp det hela inte längre går med på att ha den roll de har. Förföljelserna mot fattiga kristna kan därför förstås som ett sätt att skrämma daliter från att konvertera, vilket de ju annars har allt att vinna på.

3, Som tredje exempel har vi totalitära diktaturer som Nordkorea, Kina eller gamla Sovjet. Där upplevs kristendomen som dålig dels av ideologiska skäl, dels för att den hotar regimens monopol på lojalitet. Katoliker i Kina har förföljts hårdare än protestanter eftersom regimen har ansett att de lyder under en främmande makt, påven, vilket de inte kan acceptera.

Det var de tre exemplet. Så var det förklaringen.

I apostlagärningarnas 17e kapitel är Paulus och Silas i blåsväder för att ha rubbat ordningen genom att sprida evangeliet. de anklagas inför de styrande med orden: ”De bryter alla mot kejsarens förordningar och säger att det är en annan som är kung, en som heter Jesus.” Det tror jag är pudelns kärna. Som i fallet med Diocletianus var det omöjligt att ge kejsaren en status som han inte hade rätt till, för den tillhörde Jesus. Det fick konsekvenser. I fallet med de kristna Indierna så hotas det orättvisa kastsystemet av ett rike där alla har lika värde och alla får vara Guds barn. I fallet med diktaturerna är det solklart. Envåldshärskare tål inga rivaler. Det ligger med andra ord något i själva kristendomen som ställer till problem för människor med maktambitioner. Alla är inte glada över att människor upprättas.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.