Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Ett bra och ett sämre sätt att se på bibeln

Bibeln som… medicin?

Vårt sätt att förstå bibeln påverkas rätt mycket av vilka föreställningar vi har om vad det egentligen är för en bok. Bibeln liknar just inte några andra böcker och dessutom rymmer den en enorm mångfald av genrer och böcker så kanske är det omöjligt att ha en enda bibelsyn, då kan man hamna fel.

Ett av alla bra sätt att tänka på bibeln är att se den som ett familjealbum. Den rymmer den större historia som din och min livshistoria är del av. Mänsklighetens historia, Guds historia med mänskligheten och en enorm mängd berättelser om människor som du och jag som levat före oss och satt sina spår. Hjältar, och skurkar så väl som ganska obegripliga typer och händelser. Som i ett familjealbum där man kan lära sig mycket om sig själv genom att lära känna sin historia.

Nu säger jag inte att den bilden ensam kan beskriva bibeln. Vad skulle du, kära läsare, vilja likna bibeln vid för bok?

En sak som jag inte vill likna bibeln vid är instruktionsbok. Det finns till och med en bibelutgåva som heter ”handbok för livet” så det är ändå ett rätt vanligt sätt att tänka. Problemet är att det blir alldeles för fyrkantigt. En instruktionsbok tar man fram för att lösa problem (om ens då) och de är kända för att vara väldigt tråkiga. Bibeln ger inte raka svar på ”hur funkar det”-frågor, den berättar istället berättelser som vi får omsätta i våra liv. När Jesus undervisar försöker han hela tiden får sina åhörare att själva tänka och ta ställning till det som sägs. Bibeln är inte en faktasamling om allt i livet.

Så: Vad skulle du säga att bibeln är som (eller inte är som)?

Kommentarer

4 svar till ”Ett bra och ett sämre sätt att se på bibeln”

  1. Profilbild för Piedra

    Jag håller med dig om att Bibeln absolut inte är en handbok för livet som vissa säger. Man skulle i så fall lika gärna kunna använda Shakespeares samlade verk som handbok; de innehåller också mycket livsvisdom. Gamla Testamentet tycker jag mest är intressant som ett historiskt dokument. Liknelserna som Jesus berättar däremot får en att tänka efter och själv ta ställning, precis som du säger. Och så går den gyllene regeln som en röd tråd genom hela Nya Testamentet som inspiration för hur man vill vara som människa.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag svarar först nu men jag märkte att din kommentar kom in typ sekunder efter att jag postat inlägget. Grymt bra Piedra, du är en fantastisk läsare att ha! Jag funderar vidare en del på det där med bibeln som familjealbum. Det stämmer kanske bäst på gamla testamentet? NT är väl framförallt goda nyheter, någon har kallat evangeliet för ett rykte som sprids. Hur som helst är det viktigaste att det leder till ett engagemang hos läsaren, motsatsen till att sitta och läsa med bara intellekt och analys som glasögon.

    2. Profilbild för Piedra

      Håller med dig! Intellekt och analys har inte så mycket med NT att göra; NT måste man leva, tycker jag.

    3. Profilbild för Tomas Jarvid

      Visst! Sen kan det krävas en hel del tankemöda för att lura ut hur man ska göra det på lämligt sätt i vår tid iofs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.