Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Konsten att be bordsbön som ett lejon

Daniel klarar sig från lejonen

Det finns en berättelse om en missionär som blev överfallen av lejon. I sin nöd bad han: ”Gud, låt dess lejon bli kristna!” varpå lejonen sa: ”Tack Gode Gud för maten, Amen” och åt upp honom (de var ju fortfarande lejon och lejon måste ju också ha mat).

Jag tror att det är viktigt att be bordsbön. Anledningen är just det där lilla ordet ”tack” (som ju är ett av de viktigaste orden på Vägen). Att tacka är att ta emot saker som gåva istället för att ta dem för givna. Då blir både glädjen över det man har större och Gud får det tack han förtjänar.

Hur man ber är (som vanligt) av underordnad betydelse. Huvudsaken är att man ber. I brist på inspiration rekommenderar jag lejonens bön ovan. Vill man kan man gärna utöka med något i stil med:

”Gud, tack för mat på bordet och för att vi får samlas här och äta tillsammans, Amen”

Eller tacka och be för det som är särskilt aktuellt just för tillfället. Lyckas man göra det tillsammans i familjen har man uppnått något stort!

En bordsbön som jag tycker om är att också passa på att be för ”alla händer som rört vid maten innan den hamnat på vårt bord” eller att be för ”alla som inte har mat på bordet nu.”

En bön som blir alltmer obegriplig för mig är att be Gud ”välsigna maten”. Maten är ju redan en välsignelse vi får ta emot och bygga upp våra kroppar med och njuta av. Hmm… Kanske finns här någon dold gnosticism…

Brukar du be bordsbön? Hur i så fall?

Kommentarer

3 svar till ”Konsten att be bordsbön som ett lejon”

  1. Profilbild för Piedra

    Nej, jag ber inte bordsbön, men tanken finns där att jag ska be. Har inte hittat rätt form än bara. Fast å andra sidan ber jag nog i tanken, även om ordet inte uttalas högt. Har en bekant som ber en väldigt vacker bordsbön på vers, men tyvärr kommer jag inte ihåg den.

  2. Profilbild för Han Solo Baltzer
    Han Solo Baltzer

    Hej Thomas,

    Jag gillade verkligen det här blogginlägget, att tacka för saker som är fundamentala för vår överlevnad kan vara lätt att glömma bort när vi lever i ett land där de flesta kan ta dessa saker för givna.

    Personligen såg jag nog inte helt och hållet hur viktigt det här är rent perspektivmässigt förrän jag blev hemlös och åt en burk bönor på fyra dagar medan jag bodde under en bro. Bron låg nära enheten för försörjningstöd och där hade de enbart telefontid en timme om dagen, ingen ville direkt ta ansvar för mitt välmående så jag hänvisades fram och tillbaka mellan kommuner jag tidigare bott i, ovanpå detta hade de enbart en telefon och en väldigt lång kö till den.

    Efter fyra dagar av knorrande mage bestämde jag mig för att åka in till kungshallen i vid Hötorget i Stockholm och vräka i mig så mycket matrester från de gäster som lämnat mat efter sig som det bara gick.

    Efter att ha kastat i mig rester av nudlar, pizzakanter, sallader, nachos och druckit hinkvis med vatten (det var en varm sommar) så kanske det går att föreställa sig att det första jag tänkte var ”tack du käre gode gud för maten” och kände mig lite smått skamsen för att jag inte bett en bordsbön innan jag slukade den här buffén av matrester.

    Nu när jag väl har en bostad och försöker att bygga upp ett liv från början igen med de små resurser jag har så försöker jag att komma ihåg att iallafall tacka herren för tak över huvudet, mat på bordet och vatten att dricka. För att jag är tacksam och inte lika ”bortskämd” som jag en gång var när jag tog allt detta för givet.

    Tack för den inspirerande bloggposten Thomas.

    Itadakimasu! /H.S Baltzer

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för det du skrivit, det var tankeväckande och ödmjukande och utmanande på samma gång!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.