Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En bra bild av treenigheten?

Min lärare i dogmatik (konstigt ord? Kolla det här gamla inlägget) påstod att i någon kyrka ställde man frågan till blivande präster om hur de skulle beskriva treenigheten. Om de överhuvudtaget försökte göra det med en bild så blev de kuggade, för treenigheten är omöjlig att beskriva med bilder var tanken.

Ändå är det svårt att låta bli, vi vill ju gärna försöka förstå saker. I många kyrkor har man löst det genom att låta en sådan här triangel få symbolisera treenigheten. Den här bilden kommer för övrigt från Johanna Dahls blogg http://troochliv.wordpress.com Den är väl värd många besök.
Sådana här bilder verkar ha varit extra populära i svenska kyrkor under 1800-talet, i upplysningstiderna. Då skalade man gärna ner bildspråket till det mer abstrakta. Jämför nu med den här bilden:

Treenigheten av Rublev

En östkristen ikon av treenigheten (läs lite om ikoner i detta inlägg och se på denna film). Inte alls så abstrakt. Tre personer vid ett bord och liksom med plats för den som tittar på bilden att sitta med. En sådan bild talar på djupet till oss, tänker jag. Gud är inte endast en abstraktion, som ett matematiskt problem att lösa. Gud är personlig, Gud är till och med till sitt väsen gemenskap! Dessutom en inkluderande gemenskap som bjuder in till sig och vill ha med dig och mig i sin egen gemenskap.

Trenighetssymbol framme i Bälinge kyrka

Kommentarer

3 svar till ”En bra bild av treenigheten?”

  1. Profilbild för Simon J
    Simon J

    Utsagan ”Gud är kärlek” (1 Joh 4:16) är omöjlig om inte Gud är mer än en.

  2. Profilbild för Anders Woje Ellingsen

    SKJØNN OG KJENNSom sæd og høst og vekst er den –Treenigheten. Skjønn og kjenn!Og sæden går til jord og dørfor liv å lage – i et kjør.Som hjerte, kropp og blod er den –Treenigheten. Skjønn og kjenn!Og kroppen fester seg og dørså ikke hjertet bare blør.Som himmel, jord og hvelv er den –Treenigheten. Skjønn og kjenn!Og hvelvet dropper lys og regn.Og regn er næring. Lys er tegn. Besøk meg gjerne: | Meg på Blogger |.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Mycket tänkvärt! Min norska är inte vad den borde men de stora dragen fattar jag. Som säd och skörd och tillväxt, som hjärta, kropp och blod, som himmel jord och valv…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.