Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Alla helgons dag

Maria, viktigast av alla helgon

Den vane bloggläsaren vet att det finns en mängd helgondagar spridda över året. På sista tiden har man till exempel kunnat läsa om heliga Birgitta, st Franciskus och Sta Helena.

Eftersom det finns så pass få dagar på ett år blev det fort trångt i helgonkalendern. Då kom någon på den geniala idén att fira alla helgon på en och samma dag. Alla helgons dag. Smart!

Det där med helgon tror jag är konstigt för de flesta moderna nutidsmänniskor. Först som sist måste det sägas att det aldrig varit något godkänt bruk att tillbe helgon. Däremot har man vördat dem som föredömen. Först var det martyrerna som hedrades så, de som fick ge sitt liv för tron. Därefter asketerna och andra föredömen. Som en del i helgontanken ingår också att helgonen finns inför Guds tron och ber för världen där, de är liksom närvarande och levande om än osynliga.

Ett sätt att tänka på helgonen är som jag skrev om bibeln; som ett familjealbum där man kan lära sig mycket av sina systrar och bröder som gått före. Och respekt ska man förstås alltid visa sina trossyskon.

Vad tänker du om helgonen? Har de någon plats i din tro?

Kommentarer

2 svar till ”Alla helgons dag”

  1. Profilbild för Simon J
    Simon J

    Särskild för oss som har namn efter helgon finns ju möjlighet att stanna upp och fundera över vilka likheter man har med just den man har namn efter.I mitt fall finns det ju en hel drös med bibliska och utombibliska Simon att reflektera kring. Simon Petrus är ju mest känd. Jag tror det är Simon pelarhelgonen (Symeon styliten (inte stylisten)) som satt ”Simon” i almanackan 28 oktober. Men själv har jag fått namn efter den gamle Symeon i templet (se Luk 2). Han fick träffa Jesus som människa när han var extremt gammal, och formulerade en lovsång som kom med i Lukasevangeliuet. Får se vad som händer när jag blir extremt gammal.

  2. Profilbild för Tomas Jarvid

    Själv har jag ju lärjungen Tomas. Det har nog faktiskt påverkat mig en del att ha honom som namne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.