Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Historieätarna, drottning Kristina och jag

Historieätare, foto svt
Drottning Kristina

Jag verkar ha någon slags oväntad 1600-talsvecka. Först i och med att jag lyssnar på ljudboksversionen av Peter Englunds bok ”Silvermasken” om drottning Kristina (eller rättare sagt kung som var hennes titel även om hon var kvinna). Det är en levande skildring av personen Kristina, men också av den tid hon levde i och som både är så lik och så olik vår egen.

Jag har fått ut mycket av att se att människans strävan efter status i dyra och imponerande prylar eller tillställningar (och kanske också det att vara mindre noga med om man egentligen har råd) är något som verkar vara sig likt genom tiderna. Det har också varit intressant ur ett kyrkohistoriskt perspektiv att följa Kristinas känslor av ofrihet gentemot den lutherska ortodoxin i Sverige och den mer vitala katolicismen i Europa. Och så den lockande gryende moderna filosofin och vetenskapen som kastade om allt. Vad gäller filosofin så dog ju Renée Descartes vid sin vistelse i Kristinas hov en kall vinter i Stockholm. Hans tankar gav i förlängningen hela upplysningsfilosofin och dess starkt osunda uppdelningar i dualism och motsättningar mellan förnuft och kropp/känsla.

Peter Englund är alltid värd att läsa. Det andra inslaget i min 1600-talsvecka är tvprogrammet ”historieätarna” på svt. Med mycket humor och därmed också pedagogisk finess får vi se hur det kunde vara att leva och äta som en 1600-talsmänniska. Hysteriskt roligt säger jag!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.