Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Ikonen i fickan av Owe Wikström

Ikon med Jesus

Jag har de senaste dagarna lyssnat på ljudboksversionen av Owe Wikströms bok ”Ikonen i fickan -om yttre och inre resor”. Tack för det där med bibliotek än en gång. Jag har nog läst de flesta av Owe Wikströms böcker och uppskattar dem för den resonerande stilen och för de kunskaper författaren har.

Ikonen i fickan handlar om resor, både i yttre mening och i inre. Sedan är det inte alldeles enkelt att hålla isär de båda. Vi reser ju ofta för att få nya vyer eller komma bort från vardagen för att ha tid ”att leva”. Owe förstår en hel del av den moderne resenärens psykologi (så är han också professor i religionspsykologi) och den inledande delen av boken handlar om detta. Sedan tar han med oss på en personlig reflektion över hur en människas resa inåt mot inre djup kan se ut. Genom samtal med vänner, konst och kultur och, för en del, tro.

Om du är sökare rekommenderar jag den här boken. Om du kallar dig kristen rekommenderar jag den också. Den tar avstamp från lite oväntat håll in i andlighet för att till sist landa i Owe Wikströms personliga tro. Utan tvärsäkerhet eller arrogans.

Det är också given läsning för pilgrimen. Allt finns ju där, den inre och den yttre resan och hur de hänger ihop. Utan att man för den sakens skull måste låtsas att man är född på medeltiden.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.