Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Katter i Bibeln

Nej, den här katten är inte i Bibeln. Det är en annan bok.

När jag skrev om ”snö i Bibeln” fick jag en kommentar med frågan varför det inte finns några katter i Bibeln. Ja, varför inte? Det finns hundar och en massa andra djur. Katter fanns förmodligen i Israel då som idag så varför nämns de inte?

När man börjat googla på ”why no cats” så kommer ”in the bible” upp som förslag rätt högt upp så det lär vara många som undrat detsamma. Det visade sig att det till och med finns en bok i ämnet ”Why are there no cats in the Bible” (fast recensionerna är rätt blandade så jag vet inte om den är något att ha).

I mitt sökande stötte jag också på en märklig sida som verkade tillhöra någon från Jehovas vittnen. Där kunde man få svar på frågan om kristna borde ha katter (”are cats for christians”). Alltmer bestört läste jag hårresande argument, det ena märkligare än det andra. Till sist såg jag att det var en bluffsida som ville belysa hur argument brukar drivas inom Jehovas vittnen. Illa nog om det är så. Jag rekommenderar ändå en titt på sidan, det är verkligen mycket underhållande, även om det är orimligt dumt.

För att då komma till saken till slut så har jag ändå inget riktigt bra svar på varför katterna saknas i bibeln. Kanske är det för att de förknippats med egyptiska gudar så att man inte velat nämna dem?

Slutligen är det så att det faktiskt finns katter på ETT ställe i Bibeln. Eller i alla fall i apokryferna till gamla testamentet. I Jeremias brev står det om hedniska gudabilder, att:

21Fladdermöss och svalor och andra fåglar kommer flygande och sätter sig på deras kroppar och huvuden, och katterna också. 22Av detta kan ni förstå att de inte är gudar; frukta dem inte.

De är alltså kraftlösa gudar om de inte ens kan stoppa en katt från att sätta sig på dem. Jaja, säger inte så mycket om katter kanske, men det är i alla fall kul att de finns där lite grann.

Kommentarer

Ett svar till ”Katter i Bibeln”

  1. Profilbild för Rosa

    Intressant svar. TAck.Själv tänkte att det katten var för självständig och inte vill gå i våra ledband.. men det slog mig att det gör inte GUD heller…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.