Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Adam och Evas namnsdagar och högmässan

Kristus befriar Adam och Eva ur dödsrikets käftar!

24e och 25e december har Adam och Eva namnsdag. De var enligt bibeln de första människorna och som precis som alla vi senare släktingar upplevde de problem i livet. Både i relation till varandra och till Gud. Sedan ormen viskat lögner i deras öra och lurat dem att Gud inte var att lita på gömde de sig för honom. De skylde ifrån sig för frukten de ätit och gömde sig också för varandra under fikonlöv.

I Bibeln kallas Jesus ibland för den ”andre Adam” och det är ju hans födelse vi just nu firar. Med honom får mänskligheten en omstart. Han är Gud med oss och undanröjer allt som kan skilja oss från Gud. Vägen till Gud står öppen genom hans person.

Så vi behöver inte gömma oss mer eller misstro Guds godhet. Vi träder istället glada fram inför honom i gudstjänsten. JUST DETTA är sammanhanget man ska förstå syndabekännelsen i. Vi gömmer oss inte längre utan vet att Gud är god och upprättande. Vi säger som det är om allt i vårt liv och vet att det leder till djupare gemenskap istället för fördömanden.

Och därefter träder vi fram till måltiden och bordsgemenskap med Gud själv. En mäktig bild för den förnyade relationen vi får hämta kraft ur och glädja oss över!

Så kan man tänka om Adam och Eva och högmässan så här i jultider.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.