Evangeliet enligt Blues brothers


Bröderna Blues

Blues brothers är en fantastisk film. Jag kom att tänka på den när jag hörde en predikan (denna förnämliga av Tim Keller) om arbete. Den gestaltar nämligen det han säger om en kristen syn på arbete.

Det första; var och en har fått olika gåvor som vi har ansvar för att använda och sätta i arbete.
Och det andra; Använd dina gåvor så att de kommer andra än dig själv till del. Ge som gåva det du fått som gåva.

I blues brothers far bröderna Blues runt och kämpar för att rädda sitt gamla barnhem. Vart de än kommer förklarar de sig; ”We are on a mission from God”. Och det kanske låter löjligt från deras munnar men inte desto mindre är det nog just vad de är. Oavsett om de är skurkar eller inte (det är de, men det gör bara liknelsen bättre eftersom vi ju alla är syndare med själviskheten i blodet) så använder de alla sina förmågor för ett gott syfte. Gör man det arbetar man för Gud.

Vidare säger Tim Keller att om vi arbetar för Gud får vi också del av den djupa vilan hos Gud. Det lämnar jag åt oss var och en att upptäcka.

För övrigt är det lika sant att säga att vi alltid arbetar för den gud vi verkligen tror på, eller det som fungerar som gud i våra liv. Är vår Gud Mammon så arbetar vi minsann hårt åt honom. Skillnaden är att där ges ingen frid eller vila för det är en mycket hårdare Herre.