• Vandra Vägen
  • Saker "alla vet" om kristendomen III: Himlen är grejen
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Saker "alla vet" om kristendomen III: Himlen är grejen

Yttersta domen enligt Fullösa kyrktak

En sak många förknippar med kristen tro är livet efter detta. Jag tycker att jag oväntat ofta stöter på uttalanden om att de kristnas Gud framförallt är en som skickar snälla till himlen och elaka till helvetet. Det ligger förstås något i det som i det mesta. Det har alltid varit ett viktigt drag i den kristna tron att tro på ett liv efter detta, liksom att Gud är den som skipar rättvisa när tiden är inne. Det som inte stämmer är att Gud inte alls är orättvis eller snål. Han är snarare mer rättvis än oss, inte mindre. Och Gud vill heller ingen människa ont. Det står i Bibeln att Gud vill att alla människor ska bli räddade.

Dagens tweet.

Det jag vänder mig emot med dagens inlägg är att himlen så att säga skulle vara hela grejen med den kristna tron. Man ska ta sig igenom livet här utan alltför många plumpar i protokollet och sedan är himlen det som är verkligt viktigt. Så är det inte. Den kristna tron är tro på Skaparen, den som skapat och bryr sig om den värld vi lever i mer än vi förstår. Som skapat oss till sina medarbetare, som vill föra oss in i livet tillsammans med honom redan här i livet. I dopet börjar det eviga livet redan här på jorden, för evigheten finns i livet med Gud. Det liv som sedan ska visa sig utan gräns.

Alltför mycket fokus på livet efter detta leder lätt till att eftersom ”du får smör ovanför när du dör” så spelar inget på jorden någon roll. Det är också lätt att Gud, som man kan ana i Zahnds tweet ovan, blir reducerad till medel för att uppnå mitt verkliga mål. Gud är i sig själv alltings ursprung och mål.

På bilden ovan ser vi en rätt klassisk bild av tidens slut. Somliga far till himlen, andra till helvetet. Jorden verkar i vilket fall ha spelat ut sin roll. En teolog som vänt sig mot det är biskop N.T. Wright. Han framhåller om och om igen att bibeln talar om ett slutligt förhärligande av hela den här jorden. Med människor och annat! Den stora nyskapelsen börjar med Jesu liv på jorden och död och uppståndelse. När Jesus på korset ropar ”det är fullbordat” är det en förnyelse av hur Gud fullbordade sin skapelse den 6e dagen i första mosebok! Kristen tro handlar då inte om att bli räddad från den här världen utan om att Gud förmår rädda hela världen! Därmed kan jag förstås inte utlova frälsning åt alla. Bibeln talar också skarpt om risken att gå förlorad. Om detta säger Wright att Gud ger oss frihet, också till att välja bort honom. Det vi kan vara säkra på är att Gud inte vill förlora någon av oss.

Något att tänka på medan vi lyssnar och ber med bröderna i Taizé: ”jag är viss att jag ska möta Herrens godhet här i de levandes land. Håll fast vid och lita på Gud”.

Kommentarer

6 svar till ”Saker "alla vet" om kristendomen III: Himlen är grejen”

  1. Profilbild för Olle Ohlsson

    Tack Tomas för ett inlägg som föll mig på läppen. Tänker också på Wingren, som underströk den fortgående skapelsen, ständigt utmanad av destruktionen. Där blir det kristna livet att vara en del av nyskapandet.Olle

  2. Profilbild för Piedra

    Jag ser det mer som att kristendomen handlar om att leva ett äkta och empatiskt liv här på jorden.

  3. Profilbild för micael grenholm

    Jag däremot håller inte med om detta. Jag tycker det är mycket tydligt att syftet med att Jesus kom till jorden och dog för oss var att ge oss evigt liv. Vårt jordeliv håller inte på mer än 120 år men det himmelska livet pågår för evigt. Därför är det mycket mer centralt och viktigt. Jag har skrivit mer om detta här: http://helapingsten.wordpress.com/2012/07/16/evigt-liv-ar-ingen-bonus/

  4. Profilbild för Tomas Jarvid

    Roligt att du hittat hit Micael! Nu har jag läst det du skrivit och tycker du argumenterar väl. Jag tror inte heller vi får tappa bort löftet om det eviga livet och medger att det finns risk för det ibland, kanske att det kan uppfattas som barnsligt av en del så att man undviker ämnet? Nej, Jesus har räddat oss från döden och från ödets tvång som det vackert heter i boken murkronan. Poängen är istället att vi inte får köra fast i det individuella. Gud överger inte denna värld och det ska inte vi heller. Alla försök att bedöma vad som är värdefullast av jordeliv eller en mer ”andlig” framtid tror jag är farlig mark. Låt oss istället träna oss i att se det som ett både ock, ett redan-men-ännu-inte.

  5. Profilbild för Piedra

    Frågan om evigt liv kom upp i måndags när jag gick på bibelstudier, och prästen som håller i den gruppen hävdade bestämt att ”evigt liv” ska uppfattas mer som ”äkta liv” (här och nu) än som ”oändligt liv”.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det är nog riktigt tänkt att det finns en kvalitativ aspekt i det eviga livet också. Men samtidigt har det redan från första början varit de kristna särmärke att de trott på liv efter döden liksom eftersom Jesus besegrade döden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.