Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Uppföljning av tro och vetenskap

Anden kommer ner, ett slags vetande?

Jag är glad över att många verkar vara intresserade av min lilla serie om sånt alla ”vet” om kristen tro. Speciellt det där med tro och naturvetenskap verkar många fundera på. Jag fick en kommentar av Martin Walldén som jag tänkte jag lika gärna kan publicera i ett inlägg. Han tipsar om lättlästa böcker att läsa för att komma vidare i frågan;

”Hej! Detta ämne intresserar ju mig som du vet. Som komplement till biskop Antje så tycker jag inte att man ska missa den nyutkomna boken Guds dödgrävare – har vetenskapen begravt Gud av John Lennox. Som komplement därtill Fallet Jesus av Lee Strobl (om Jesus och Bibelns historicitet) och som komplement därtill Kristen på goda grunder av Stefan Gustavsson. Detta är lättlästa böcker, på svenska som ger en ganska god introduktion till ämnet!”

Har ni förresten tänkt på att man ofta brukar hänvisa till frågan som ”tro och vetande”. Det finns en historisk anledning till det eftersom det är titeln på den bok av Ingemar Hedenius som sparkade igång debatten i vårt land 1949. Jag tror jag har lyckats varje gång med att istället kalla frågan ”tro och vetenskap” eftersom det är en betydligt mer korrekt beskrivning av vad det handlar om. Jag skulle även våga drista mig till att säga att tro är en slags vetande.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.