Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Näthat och hur vi är under ytan

I går kväll lär uppdrag granskning ha handlat om näthat, det vill säga alla former av förtal, hot och elakheter som frodas framförallt i anonyma kommentarer på nätet. Situationen är ofta bedrövlig men jag tänkte reflektera lite kring den ur ett kristet perspektiv här.

Det verkliga testet på någons moraliska handlande är hur vi agerar när det är liten eller ingen risk att vi åker dit för det. Så har det alltid varit. Så fort det är riskfritt snackar vi skit om andra. När det blir undantagstillstånd plundrar fler än man kan tro sina grannars hus och i krig kan normalt funtade män begå våldtäkt. I vardagen hålls vi som regel i schack av mycket mer än bara vår moral, kanske består större delen i att vi vill framstå som hyggliga?

Fasaden håller vi snygg men under den ser det ofta värre ut. Därför blir jag inte förvånad över näthatet även om det förstås är hemskt och vidrigt i de flesta av sina former. När vi plötsligt får se vilka tankar människor tänker så visar det sig att det inte är några vackra tankar. För så står det till med mänskligheten. Vi behöver alla hjälp att hantera våra brister. På teologiskt språk kan man kalla detta människans inneboende syndafördärv om man vill tala gammalkyrkiska. Vår natur är i grunden skadad och anfrätt av det onda. Vi behöver hjälp för att vara goda. Vi behöver Guds hjälp. Framförallt genom att bli upprättade av mötet med hans villkorslösa kärlek. I mötet med den inser vi dessutom att vi är i goda händer och inte behöver vara rädda. Rädsla är ofta orsaken till hat.

Icke desto mindre är näthatet oroväckande när det ger en hint om vad som lurar i folkdjupen och i själsdjupen. Det är lätt att tro att de som hotar och smädar på nätet är ljusskygga typer som sällan tvättar sig och som inte gått i skolan. I själva verket kan det vara vem som helst. Det kan vara du och det kan vara jag. Och är det inte det så kunde det ha varit om läget varit annorlunda. Det är en stor utmaning att svara på situationen med mer tillit och kärlek istället för mer hat.

Vad säger dina erfarenheter i ämnet?

Kommentarer

3 svar till ”Näthat och hur vi är under ytan”

  1. Profilbild för Piedra

    Det är tyvärr inte bara på nätet man blir utsatt för hat. Det förekommer i det radhusområde där jag bor. Människor som påstår sig vara kristna och som har en fin fasad utåt har lett hatkampanjer mot mig i många år nu.

  2. Profilbild för Rosa

    Å det känner jag igen. Nu kanske jag generaliserar grovt Det känns som om de som är mest måna om sin fina fasad är de som har mest skräp på bakgården fast ju mer skevt man vågar visa upp desto mer ärlig är man…Jesus vart också utsatt för en hatkampanj av de ”fina” i sitt samhälle…Lite tröstlåt till dig Piedra.. http://www.youtube.com/watch?v=4d_G09_POdE

  3. Profilbild för Tomas Jarvid

    Som jag förstår det kan hat aldrig ha en positiv roll. Vrede kanske kan men inte hat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.