Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Nedräkning till livet eller till döden?

En lång väg att gå?

Jag hörde nyligen om en ingenjör på IBM. Hans jobb var så enastående enformigt att han hade programmerat ihop ett program som räknade ner varje år, månad, vecka, dag, timme, minut och sekund till pensionen. För då, sa ha, då börjar det riktiga livet. Hon som fick höra om nedräkningen tog det som ett skäl att byta jobb.

Jag tycker det var en rätt dålig nedräkning, det är inte mycket till liv om man bara ska sitta av tiden tills man är 65 och tro att allt plötsligt blir bra då?

Längre tillbaka hörde jag om en radioamatör som via radion berättade för en annan att han också hade en nedräkning. Han hade räknat ut hur länge han skulle leva rent statistiskt, sedan hade han skaffat en glaskula för varje vecka han hade kvar och lagt dem i en stor burk. Varje söndag plockade han ut en kula och långsamt krympte innehållet i burken, precis som hans utmätta tid.

Just den här söndagen, berättade han för den andra radioamatören, hade han tagit den sista kulan ur burken. Från och med nu var allt bonus. Och han var tacksam över alla de veckor han fått.

Den andra mannens nedräkning var inte en flykt från vardagen utan ett sätt att komma ihåg att ta vara på dagarna.

Hur ser du på din tid?

Kommentarer

3 svar till ”Nedräkning till livet eller till döden?”

  1. Profilbild för Urban

    Drottningen av Versailles va? Bra film.Fast jag ska erkänna att jag mest kommer att tänka på hur mycket programmeringen gått framåt. När man väl bestämt vilken dag och timme det är troligt att man pensioneras måste man inte veta särskilt mycket om programmering för att knappa ihop en nedräkning på en liten stund. (Nu kan man ju för den delen tanka ned koden från något programmeringsforum på nätet också, det var väl också rätt svårt på den tiden.)I övrigt får historien mig att tänka på hur viktigt det är att trivas på jobbet. Jag börjar luta åt att det är en rättighet att göra det fast jag vet att många inte gör det och att en ganska stor andel av dem har goda skäl.Det är den där sabla trappan igen. Klart att statsministern kan tänka sig att jobba till sjuttiofem. Hans städerska kan det antagligen inte.Vi tillbringar faktiskt en ganska stor del av våra liv på jobbet. I andras tjänst, mer eller mindre. Det är vår rättighet – och i vissa mån kanske skyldighet – att gilla det.U.J.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Arbetslinjen är ju den enda vägen i dessa dagar, arbetet som det högsta i livet. RImligt vore egentligen att satsa på arbetstidssänkningar och annat.

    2. Profilbild för Tomas Jarvid

      Samtidigt minns jag att jag läste om flowforskningen att i undersökningar visade det sig att folk överlag var lyckligare än de själva hade väntat sig på jobbet (lyckligast var de när de åt).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.