Saker alla "vet" om kristen tro del VII; Kristna är höger/kristna är vänster


Bildkälla: osterwester.blogspot.com
Det drar ihop sig till avslutning i den här lilla serien om sådant alla ”vet” om kristen tro att döma av hur det ser ut bland annat i media.
En bild många har är att alla kristna är höger politiskt (ett parti heter ju kristdemokrater och allt). Den bilden har jag själv aldrig haft. Länge trodde jag istället helt tvärtom, att det bara är rimligt att vara kristen och ha någon röd partifärg. Ser man på Svenska Kyrkan så är det också många gamla ”68:or” högt upp i hierarkierna. Så hur är det då?
Sanningen är förstås att det inte alls finns någon given koppling mellan partifärg och kristen tro. Människor drar diametralt olika politiska slutsatser av sin tro. Man kan givetvis spalta upp en mängd saker som är viktiga att värna sett utifrån den kristna tron (människovärdet, skapelsen, freden för att nämna några) men sedan kommer det ändå skilja åt i hur man prioriterar mellan dem och framförallt hur man tänker sig att detta värnande bäst ska ske.
Jag kan för min del se att de gamla politiska ideologierna (som nu vattnats ur rätt rejält) alla bär med sig något väsentligt för den kristna tron. Liberalisten som hävdar människans frihet (den kristne har ingen annan herre än Kristus), den konservative som tycker man ska skynda långsamt (eftersom han eller hon är skeptisk till människoskapade utopier) eller socialisten som ser det orimliga i att klassa människor olika. Det där var en rätt ytlig analys, absolut, men det ligger något i det.
Det man däremot kan önska är att den kristne har vidare vyer än sitt parti och är noga med vad som går ihop med den kristna tron – det är nämligen också så att alla ideologier har skuggsidor och blinda fläckar. Kristen tro som allierar sig utan invändningar med världslig makt blir farlig.
Jag tycker gott ni kan lyssna på denna predikan i ämnet av Tim Keller. Väldigt bra är den.
Vad säger du? Hur hänger kristen tro ihop med partipolitik?

2 kommentarer

Piedra säger
21 februari 2013 – 01:17

Jag tror inte att det hänger ihop - annat än på det personliga planet.

Urban säger
21 februari 2013 – 07:21

Man kan ju också göra väldigt olika tolkningar även av det grundläggande. Jag har en kollega som vuxit upp i frikyrklig miljö och vars miljöengagemang på sina håll väckte motstånd och oförståelse - jorden skulle ju ändå gå under i den yttersta tiden.Lite off topic lyssnade jag nyss på kulturradions serie "Det eviga kriget" där en intervju om SMB - Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek visade sig bli mycket intressantare än väntat. Informanten sade bland annat att präster är starkt överrepresenterade i kundkretsen, vilket han motiverade med att de av bara farten ofta har ett stort historiskt intresse. I nästa andetag sade han att intresset för militärhistoria är starkt bland "uniformsyrken". Om han räknade präster dit är lite oklart men det kan man ju argumentera för att det ska göras. U.J.

Tomas Jarvid svarar
25 april 2019 – 09:52

Nej, det stämmer att synen på de ”eviga värdena” inte aktats överallt. Jag skulle dock våga hävda att det teologiskt är mycket svårt att argumentera hållbart emot…Intressant med militärhistorian förresten!

Urban svarar
25 april 2019 – 09:52

Man kan tillägga att min kollegas erfarenheter ligger en bit tillbaka i tiden. Frågorna kändes kanske rentav nya.Numera är det ju svårt att hitta någon som är öppet emot miljöarbete. Däremot de som tycker att vi måste fixa en skithög tillväxt först.Personligen anser jag ju också att även (eller för att) kristen tro inte har någon given politisk färg har partipolitik ändå sin plats i kyrkan. Vi behöver partier för att synliggöra olika syn på vad kyrkan är och ska hålla på med.(Systemet förutsätter att de som är kyrkopolitiskt engagerade drivs av sin tro och vilja att verka i kyrkan – annat är synd, om det är av lindrig eller grov art får vi lämna till högre rätt.)Jag vet att det finns praktiska erfarenheter som talar emot det men min teoretiska slutsats är att det måste vara så ifall vi ska ha dagens ordning med stora val. Det vore ju givetvis ingenting som hindrade en annan ordning där man valde individer istället, som när man har årsmöte i en förening men då förlorar man ju en del annat.U.J.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.