Barn som har det tufft. På Frostmofjället… |
Då var vi framme vid den sista delen i serien om sådant alla ”vet” om kristen tro. Jag har valt att kalla den ”De förstör sina barn”, kanske skulle man satt dit ”med religion” också men jag tror ändå tankarna går ditåt.
Religiösa människor förstör sina barn med religion. Så framstår det i alla fall ofta nog i debatter i media. Röster höjs mot religiösa friskolor men också rätt ofta mot sådant som barndop ”mot barnets vilja” och religiös påverkar över huvud taget. Det kanske är begripligt med tanke på att medier alltid gräver fram de mest extrema formerna av religion samtidigt som kunskap om den kristna traditionen minskar i vårt land men i grund och botten är det fel.
Det finns förstås många kristna som är dåliga föräldrar. Kanske inte större andel än andra föräldrar skulle jag dock misstänka.
Det finns två saker jag tycker är värt att nämna om det här. Först handlar det om vilken syn som råder om barn och religion i vårt samhälle. Ofta framstår det som att religion i sig skulle vara något ont som barn ska skyddas ifrån. Så är det förstås inte, i alla fall inte speciellt ofta. Det är till och med så att rätt till en tro står med i barnkonventionen. Barn har rätt att få utöva en tro de också utifrån sina förutsättningar. Religion och kristen trosutövning präglas av de som förmedlar den till barnen vilket gör att det mer är en fråga om hur kristen tro kan få en positiv roll i livet än om.
Det andra jag invänder mot är att troende föräldrar skulle vara annorlunda än andra genom att pracka på sina barn en massa trosuppfattningar och värderingar. Det gör nämligen alla föräldrar, det är oundvikligt. Man står inte på någon slags neutral mark bara för att man saknar gudstro. Nej, att avvisa religion är precis lika mycket ett ställningstagande byggt på olika antaganden om tillvaron. Den som tror att det inte finns någon Gud eller att alla religioner är lika bra vägar till Gud förmedlar inte någon mer neutral sanning utan bara en annan åsikt.
Vad har du blivit uppfostrad till för värderingar och sanningar?
Lämna ett svar