Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Varför finns präster?

Källa Riksarkivet

Det är en bra fråga det! Det finns så många bra frågor som man aldrig ställer för att man på något sätt känner på sig att man borde veta svaret. Det är dumt att göra så förstås, och det där med varför präster finns är inte helt självklart (eller?). Här är i alla fall mitt (förmodligen väldigt lutherska) svar (förmodligen väldigt lutherskt). Det är inte så uttömmande eller fullständigt men det är ändå en tanke jag går med. Alltså:

Människan befinner sig i en jobbig situation. Vi är inkrökta i oss själva och skilda från varandra. Vi är misstänksamma mot Gud och tror att om han finns så är han säkert mest sur på oss. Vi bygger ständigt på våra egna fängelser.

Gud har tagit initiativ till att rädda oss människor tillsammans med hela sin skapelse. Han har sänt sin son till jorden, besegrat ondska och död på korset och visat oss vem Gud verkligen är, den Kärleksfulle.

För att vi som nåtts av detta glädjebud inte ska falla tillbaka i eländet igen är det viktigt att vi bevarar det vi fått och fortsätter att utforska vad detta evangelium betyder.

På det sättet uppstod Kyrkan, vilket betyder ”de som tillhör Herren”. De har även fått en uppgift, att kämpa emot syndens krafter i sina liv och i sin omvärld med Guds hjälp. Och berätta om vad de vet om Gud.

Den uppgiften har egentligen alla kristna utifrån sina olika platser i livet och personliga egenskaper, det betyder att egentligen är det så att

Alla kristna är präster. Alla kristna är kallade.

Varje döpt står Gud lika nära och behöver inga mellanhänder för att kontakta Gud. Vi kan alla be. Vi har alla befogenhet att vara ambassadörer för Guds rike här på jorden.

MEN

Det kan ibland vara så att om alla har en uppgift blir det som att ingen har den. Barnen i de rumänska barnhemmen var säkert i teorin hela folkets barn men i praktiken blev de rätt bortglömda. Därför kan det ofta vara en bra idé att utse några för att representera helheten och se till att säkra att viktiga uppgifter blir utförda väl.

Där kommer de vigda prästerna in. De är personer som har satt sig in grundligt i teologi och gudstjänstfirande så att det kommer helheten till del. Det är dock inte meningen att präster ska göra allt och passivisera andra, eller hantera sin uppgift som en maktposition att dra nytta av för egen del. Man ska heller inte uppfatta det här som rent byråkratiskt ordnat. Det är Gud som kallar också vigda präster.

Men huvudpoängen med präster är att för att vi alla hela tiden ska få hämta ny kraft ur evangeliet och gudstjänsten så behöver någon ha hand om det. Det är inte det enda sättet att leva ett kristet liv men det är ett av dem.

Från ortodoxt håll har jag fått ett citat som jag gärna bär med mig i mitt eget arbete som präst.

”Prästens roll är att vara den välsignande handen”

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.