Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Vad självkänsla är och inte är

Här ligger jag och duger 

När jag ändå är igång och skriver inlägg utifrån innehållet i Gordon Neufelds bok vill jag också dela med mig av det han skriver om självkänsla.

I reklamens värld hänger självkänsla ofta ihop med yttre attribut. Den som är inne och snygg kan känna sig bra och trygg och nöjd med sig själv. Det är det löftet som väldigt många produkter säljs.

Problemet är att det har väldigt lite med verklig självkänsla att göra, det vet vi också av erfarenhet lite till mans. Men varför funkar det inte att bygga upp sin självkänsla på det sättet?

Det fungerar inte eftersom självkänsla inte bygger på hur andra uppfattar mig. Självkänsla är, som det låter, baserad på hur jag själv uppfattar mig. Den som har god självkänsla bryr sig helt enkelt inte lika mycket om vad andra tänker och tycker om honom eller henne utan är trygg i sig själv. Det betyder att om jag skaffar häftiga kläder eller prylar för att se bra ut i andras ögon så kan det möjligen hjälpa ett ögonblick men det kan inte förändra min självkänsla långsiktigt.

Verklig självkänsla kommer av personlig mognad och personlig mognad växer fram i relation till orienteringspersoner (föräldrar och andra) som erbjuder villkorslös kärlek. Det är alltså mycket viktigare att vända sig till de som älskar en oavsett än att försöka tillfredsställa såna som inte tycker om oss utan förändring.

Det här gav mig en hel del att tänka på. Hur är det med dig?

Kommentarer

Ett svar till ”Vad självkänsla är och inte är”

  1. Profilbild för Gerd ♥

    Vi har alla olika förutsättningar i vår uppväxt. Det tre första åren är de viktigaste i ett barns liv.Jag har förmånen att ha växt upp med trygga föräldrar, det har gett mig en fast grund genom livet, trots motgångar. Men det finns också maskrosbarn, som likt en maskros växer upp genom asfalten till en asfaltsblomma!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.