Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Simon från Kyrene, mannen som bar Jesu kors

Simon bär korset

I långfredagens evangelieläsning står det om Simon från Kyrene. När romarna såg att Jesus, sönderslagen som han var, inte förmådde bära sitt kors tvingade de en som stod intill att bära korset. Jag tänkte stanna upp ett ögonblick kring den lilla versen. Det står såhär:

”En man som just kom förbi på väg in från landet, Simon från Kyrene, far till Alexandros och Rufus, tvingade de att bära hans kors.” (Markus 15:21, bibel 2000)

De gamla kyrkofäderna menade att Simon var en bild för martyriet. Namnet Simon kan läsas som ”lydnad” och den som är lydig sin Herre och följer i hans spår kommer också att få bära kors förr eller senare.

Men anledningen till att jag reagerade på versen är den lilla upplysningen om Simon, att han var far till Alexandros och Rufus. Vad är det för vits med att skriva om det?
Enda anledningen jag kan se är om många av evangeliets tidigaste läsare redan kände till Alexandros och Rufus och rimligaste skälet till det är att Alexandros och Rufus redan var kristna och välkända bland kristna. Den lilla noteringen påminner på det sättet om att det faktiskt är ögonvittnens berättelser som ligger till grund för evangelietexten. 

Kommentarer

2 svar till ”Simon från Kyrene, mannen som bar Jesu kors”

  1. Profilbild för Lars-Åke Hansson Kode och Strömstad
    Lars-Åke Hansson Kode och Strömstad

    Spelar den här informationen någon roll ? Det som för mig betyder allt är Simons möte med en lidande Jesus. Vad innebär mötet för Simon ? Bibeln berättar inte om vad som mötet innebar för Simon. Blev han påverkad av vad han såg av en pinad och misshandlad Kristus ?
    Kom det tårar i hans ögon ? Inget sägs om Simons känslor Det är det sinnrika i Bibelns text.. För mig har Simons liv i grunden förändrats av mötet med Frälsaren. Han kommer tror jag aldrig att glömma Jesu ögon och hans lidande. Det är det som gör berättelsen om Simon från Cyrene så fasciner
    ande för alla som tror på det avgörande ögonblicket där tron segrar över vetande. För mig är Simon en verklig gestalt som efter mötet med en lidande Jesus ändrar sitt liv . Simon är ett

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hej Lars-Åke! Tack för att du berättar om dina tankar utifrån Simon från Kyrene. Det är klart att det är det som är det viktigaste med det hela, det som händelsen kretsar kring. Jag tycker ändå det är roligt att läsa mellan raderna och fundera på sådana smalare saker också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.