Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Deus ex machina, Gud fixar allt

Specialeffekter dazumal

I gamla pjäser kunde det hända att förvecklingarna på scenen utvecklades tills de blev så röriga att ingen kunde reda ut dem. Ibland gick det så långt att en gud, som jupiter eller annan grekisk/romersk gud, fick stiga ner på scenen och ordna upp alltihop. Så blev det ett lyckligt slut snabbt och lätt. Greppet kallas ”Deus ex machina”, Gud kom ut ur teatermaskineriet och fixade.

jag antar att pjäsens åskådare måste tyckt att det var som ett ”men just då vaknade hon, allt hade varit en dröm”-easy-way-out-slut av författaren. Lite billig lösning kan man tycka.

Liknar det här kristen tro? Kristen tro är ju tron på att Gud har allt i sin hand och en dag ska föra det goda till seger och fullborda skapelsens helande? Jo men å andra sidan har inte Jesus mycket gemensamt med de grekiska gudarna.

Kristen tro är visserligen tro på att Gud kliver ner som människa på jorden men någon lätt lösning är det sannerligen inte för Gud. Istället för att bara vispa med ett magiskt spö och återvända till sin problemlösa himmel går Jesus bokstavligen själv till botten med mänsklighetens problem. Han tar på sig våra skulder och bär dem med på korset och förintar dem genom att offra sig själv.

Det blir stor skillnad. Det är en Gud som får betala ett högt pris själv för att rädda oss. Och på det kan vi se att Gud älskar oss och är beredd att göra allt för vår skull.

Gud som fixar allt är i kristen tro Gud med oss. Gud som inte kör över vår vilja utan hittar sätt att älska världen tillbaka till sig.

Kommentarer

2 svar till ”Deus ex machina, Gud fixar allt”

  1. Profilbild för Simon
    Simon

    Det finns ju flera gamla dramer från antiken bevarade, men jag har hört att ingen av dem innehåller någon ”deus ex machina”. Om den berättar-mekanismen faktiskt förekom så blev det nog ganska dåliga pjäser som ingen tyckte man skulle spara till eftervärlden.Men det budskapet om Gud som stiger ner till människorna lever och frodas fortfarande.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Nej det finns nog inte i något riktigt antikt drama, vad jag förstått var det snarare senare (renässansen kanske?) som det användes. Det var ju väldigt populärt att ha med gamla gudar på den tiden också. Dåliga dramer måste det ändå ha blivit..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.