• Vandra Vägen
  • Marcus gästbloggar om gudstjänstens relationer
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Marcus gästbloggar om gudstjänstens relationer

För ett tag sedan bad jag min vän Marcus Landegren Thurfjell att skriva något för Vandra Vägen. Gärna om gudstjänst. Nu har han gjort det och här är nu resultatet! Det handlar om olika relationer som är aktuella i gudstjänsten, läs noga!

När jag nu får frågan om gudstjänsten är för mig så väljer jag att utgå ifrån gemenskapsdimensionen. Och jag tänker mig att man kan se gemenskapen i fem dimensioner.

1. Den första är min egen gemenskap med Gud. Jag går till en gudstjänst/mässa för att få ära Gud, höra ordet predikas och möta Kristus i ordet, brödet och vinet och på så fördjupa min personliga gemenskap med Gud den Treenige. Gudstjänsten ger närning åt mig att leva ut min tro i vardagen och fokusera på bon, bibelläsning och helgelse. Det ger mig också kraft att försöka hålla de bud jag fått, men också nåden då jag faller.

2. I den andra dimensionen så är jag del i en gemenskap som tillsammans upphöjer vår Gud. Jag möter andra som är mina bröder och systrar och vi får tillsammans söka Gud i gudstjänsten. (Där två eller tre är samlade i mitt namn, där är också jag, säger Jesus) I den gudstjänstfirande församlingens gemenskap får jag också möjlighet att tjäna andra med det som jag har.

3. Att man också är del av den världsvida kyrkan. I vår Svenska Kyrka så firar alla församlingar/pasotorat oftatst en huvudgudstjänst på samma tid. Så när vi firar Gudstjänst så är vi också förenade med andra människor på andra geografiska platser i ett gemensamt mål att kommma och leva inför Guds ansikte. Och det är inte bara Svenska Kyrkan utan hela den ekumeniska kroppen. Här finns många samfund som delar samma gemenskap.

4. Genom tiderna har det firats tusen och åter tusen gudstjänster. Vi får även gemenskap med dem som firat långt före oss. Vi står i en tradition, en historia som fortsätter. Grundstommen för hur en gudstjänst/mässa är uppbyggd har i princip varit densamma i 2000 år. Jag upplever att detta ger en kraft och styrka då det sätter mig i relation till hela kyrkans historiska uttryck.

5. Den femte och sista är den himmelska gudstjänsten. För när vi firar gudstjänst, där och då förenas det himmelska och det jordiska så som det en gång var (innan syndafallet) och så som det en gång skall permanent bli efter Jesu återkomst. Det är det gudstjänsten ger oss styrka till. Att leva på ett sätt där vi är Guds medarbetare att åter förena det himmelska och det jordiska så som det skall vara.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.