• Vandra Vägen
  • Kristus, vilket konstigt namn! Vad betyder det?
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Kristus, vilket konstigt namn! Vad betyder det?

Jesu släktträd, ingen Krister där…

Jag har tidigare kommenterat betydelsen av det märkliga ordet ”offertorium” här på bloggen och nu tänkte jag gå på ett något mer centralt. Nämligen ”Kristus”.

Ofta talar vi om Jesus Kristus som om det var fråga om Jesu för och efternamn. Så är det inte. När de första kristna började tala om Jesus som Kristus så var det en bekännelse om vem Jesus var. De använde då den grekiska motsvarigheten christos till det hebreiska ordet mashiach, Messias. Messias betyder ”den smorde”. Ordet syftar på att präster och kungar smordes med olja som invigning i Israel. Profeter var också ”smorda” av Guds helige Ande. Den messias folket väntade på kring år 0 skulle alltså vara en som mer än andra var den Gud sänt med uppdrag att rädda folket.

Den som kallar Jesus för Kristus säger alltså samtidigt att Jesus är Messias, den som skulle komma. Översättningen till grekiska visar att de första kristna var en internationell skara, messias hade inte bara kommit för att rädda det judiska folket, utan hela världen!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.