Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Vad betyder det att vara from?

Självgod, jag?

I min twittersammanställning varje vecka brukar jag använda rubriken ”fromma tweets” för de tweets som har med teologi och kristen tro att göra på ett mer uttalat sätt. Varje gång jag skriver den rubriken tvekar jag att göra det eftersom jag inser hur olika ordet låter i olika öron, det är mest för att jag inte kommit på något bättre istället som den fått förbli sådan.

Vad betyder då ordet from? En titt i svenska akademins ordbok visar att ordet har en väldig mängd betydelser i olika sammanhang. Alltifrån stark och käck till godhjärtad, hederligt och barmhärtig, blid och mild, eftergiven men också skenhelig. Rätt mycket olika nyanser har alltså samlats genom tiderna.

För mig har nog ordet i grund och botten en positiv klang. När jag hör ordet from tänker jag på stillsamma och visa äldre människor för vilka tron är en självklar del i livet och som samtidigt utstrålar ödmjukhet.

Men det är ju också så att det inte finns några som Jesus är så hårda emot som just ”de fromma”, religiösa människor som blivit alltför stolta över och intresserade av sin egen religiösa status. Det går väl an att någon är from så länge de inte tänker det om sig själva för då blir de odrägliga!

Människans problem är ju att vi är alltför mycket uppe i oss själva och i vårt eget. Att vandra Vägen tillsammans med Gud borde leda till att vi blir alltmer lika honom; allt mindre upptagna av hur andra uppfattar oss och allt mer kärleksfulla mot andra. Djävulen (hur vi nu tänker oss djävulen, det får bli en annan bloggpost) kämpar inte emot när vi försöker bli fromma, han utnyttjar det istället för att hålla oss stadigt fast i oss själva!

Det var inte den religiösa eliten som helst följde Jesus, de hade så mycket eget att berömma sig av och att bevaka, utan de som kände sina egna brister. Det om något är otroligt viktigt att göra.

Jag lär väl fortsätta använda ordet from på bloggen ändå men nu vet du hur jag tänker. Och så kan du och jag be tillsammans över internet såhär:

Gud, led mig på din väg,
ge mig ett mjukt hjärta
och ge mig vishet och självinsikt,
så att jag inte blir bländad av min egen förträfflighet
utan söker din goda blick
Amen

Kommentarer

4 svar till ”Vad betyder det att vara from?”

  1. Profilbild för Anna

    Jag hamnade ju där under ”de fromma” – till min stora förvåning. Känner mig inte det minsta from. Det är ett svårt ord. Och jag använder det nästan aldrig. Men skulle jag benämna en person som from, så skulle det vara lite som du beskriver – och så ser jag ungefär ”Gandalf” framför mig. Men nu är det ju inte personer, utan tweetar du benämner som fromma. Men är de fromma? Milda och blida. Kanske kunde min tweet tolkas så – fast den var mer ett polemiskt uttryck mot dem som menar att Jesus uttalande Jag är vägen betyder att det finns en väg som leder till Kristus. Ja, kanske är det svårt att hitta ett annat ord. Kristna tweetar?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det är kanske ett bättre ord att skriva så helt enkelt.

  2. Profilbild för Markus

    Här är mer på ditt tema:-Vill vara from!? Jag skall säga dig en sak, Mårten:Det är den största synd som finns att vilja vara from! Så länge en människa villvara from och helig, tänker hon bara på sig själv. Hon är intagen av sin egenmärkvärdighet. Hon vill gälla för något – till och med inför Gud! Gör hon någotgott mot nästan, gör hon det bara för sin egen skull, därför att hon hört att såskall ett helgon se ut. Hela tiden ser hon på sig och sitt, och det goda hon görsamlar hon ihop och ruvar på det som draken på sitt usla guld, för att ha någotatt berömma sig av inför Guds tron.Det är därför som Gud måste göra alla självheliga dårar till riktigt storasyndare för att få bukt med dem. Somliga låter han falla i grov synd, andraplågar han med deras syndafördärv, tills de blir förtvivlade och erkänner, attde verkligen är värda den eviga fördömelsen. Så länge vi betraktar oss självaoch vill vara heliga, är vi ingenting annat än grova syndare, om vi så ser enhelgongloria i spegeln.Det värsta är att människan har en så outrotlig lust att se på sig själv. Denbrukar inte få knäcken, förrän hon ser, att syndamasken kryper i henne överalltoch att hon är vämjeligare att betrakta än ett ruttet hundkräk vid vägkanten. Dåfår hon äntligen lust att se åt annat håll.Och då brukar den helige Ande få henne att vända sina ögon på allvar motKristus. Då märker hon, att den Frälsaren ensam på hela jorden kan vara enförsonare för så vederstyggliga syndare. Då tycker hon, att Kristus är detljuvligaste, som finns att se på. Och den som bara ser honom och tror honom, hanfår just då den underliga gåvan, som bara Gud kan ge: att kunna se sin nästa ochupptäcka honom, just när han behöver hjälp. Han tänker då inte på att göra godagärningar längre, utan han gör gott. Han vill inte bli helig, utan han har denhelige Ande, och därför tjänar han. Han ser inte det granna helgon framför sig,som han borde bli, utan han ser bara nästan, som lider nöd, och honom går hanåstad och tjänar.———–ur ”Tron Allena” av Bo Giertz

  3. Profilbild för Tomas Jarvid

    En sann klassiker!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.