• Vandra Vägen
  • Bibelläsningsskolan del II; glöm allt du vet!
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Bibelläsningsskolan del II; glöm allt du vet!

Ok, den här delen borde kommit först. Fast inlägget om vikten av att sätta in texter i sitt sammanhang var det första jag kom att tänka på.
Steg ett alltså; glöm allt du vet.
Vad menar jag med det? Jo, ofta har vi en massa olika förutfattade meningar om personer, texter och så vidare. Vi förstår det vi läser utifrån oss själva eftersom vi har någon sorts tidigare relation till varje ord, idé, berättelse. Det gäller i extra hög grad för bibeln eftersom hela den västerländska historien påverkats av olika tolkningar av den. Vi har hela färdiga teologiska system för den kristna tron och risken är att vi pressar in texterna i pusselhål så att de bekräftar oss i det vi redan tycker vi vet istället för att leda till ny kunskap.
Ibland är det förstås inga problem att det är såhär men risken finns att vi egentligen inte läser som det står utan som vi tror att det står och som vi tror att det är tänkt att läsas utan att det är så. På teologiskt språk heter bibelvetenskap exegetik, det betyder ”att läsa ut” vad en text försöker förmedla. Motsatsen kallas eisegetik och det är något fult. Det är när vi bara läser in våra egna tankar i texten.
Det är en ganska stor filosofisk fråga om det överhuvudtaget går att förhålla sig objektivt till en text men man kommer i alla fall en bit på vägen om man anstränger sig lite. 
När du slår upp en bibeltext; försök att se den som om det var allra första gången. Lämna det du ”vet” om den och öppna upp för att den kan överraska med att handla om något helt annat! Det är utmanande men samtidigt så otroligt mycket mer spännande att läsa bibeln så!
Vi kan återvända till det kända bibelordet 3:16 i Johannesevangeliet; ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv”. 
Det är fint. Och eftersom många av oss hört det många gånger så har vi redan en mer eller mindre färdig bild av vad det betyder. Det är nu man istället kan ställa frågor till sig själv. Vad betyder ”älska” om man är Gud? Vad menas med ”världen”? Vad betyder ”evigt liv”, är det harpspelande i himlen? Genast har man att göra hur länge som helst!
Har du kommentarer till detta blir jag väldigt glad om du skriver dem nedan!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.