Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

När Kyrkan inte är himlen på jorden…

Jag fick höra något klokt av en äldre präst häromdagen. På tal om att (svenska) kyrkan är långt ifrån en perfekt gemenskap citerade han några ord av Olov Hartman. Orden lär stå i förordet till en bok som heter något i stil med ”människor i rött” och handlar om livet i frälsningsarmén.

Fritt återgivet skriver Hartman att ”nu kanske ni tror att jag skriver om människorna för att man ska kunna förstå hurdan Kyrkan (kåren i det här fallet) är men så är det inte. Men genom att beskriva Kyrkan (kåren) ser vi mer av hur människorna är”.

Alltså: Människor kan inte fullt ut visa på hur Kyrkan är. Däremot framträder en mängd mänskliga egenskaper, goda som dåliga, väldigt tydligt när man tittar närmare på kyrkan.

Kyrkan lyckas aldrig med att vara himlen på jorden. De stunder den är det beror det i så fall inte på någon människa…

Är det här en skön eller jobbig tanke? Kommentera nedan!

Kommentarer

3 svar till ”När Kyrkan inte är himlen på jorden…”

  1. Profilbild för Markus

    Påminner mig om något jag hörde i ett bibelstudium av Magnus Malm en gång. En man hade kommit till tro genom en vän. En dag berättade han för vännen att han skulle resa till Rom. -Det är ju kristendomens centrum, där kan jag verkligen lära mig om vad det är att vara kristen. -Nej, nej, sa vännen, åk inte dit. Men mannen reste ändå. När han kom hem igen var vännen orolig och frågade hur det var. -Jo, nu är jag verkligen övertygad om tron är sann, för har den överlevt eländet jag såg i Rom måste den verkligen vara av Gud. Det kanske man gälla Svenska kyrkans elände också?

  2. Profilbild för kyrksyster

    Många av oss är väl besvikna över hur kyrkan behandlat oss. Några har valt att lämna tron eftersom de inte kan tro att kristendomen är sann när kristna kan vara så grymma.Men kristna är ju som alla andra. Kristna har samma personlighetsstörningar som andra. Samma sårade och skadade jag som alla andra. Många kristna kan inte skilja sina egna tankar från Guds tankar. Det är en skröplig skara. Det går inte att döma Gud efter de kristna.Många kritiker hänvisar till Gt och säger att krigen där säger allt om Gud. Man tar upp korstågen och häxbränningarna o s v. Men allt sådant visar på människan inte på Gud.Ibland kan en gudstjänst lyfta – trots en skral präst. Det är nåd.

  3. Profilbild för Tomas Jarvid

    Tack för delandet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.