Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Om att offra barn till Molok och andra avgudar

Tänkt bild av Molok

På flera ställen i gamla testamentet kan man läsa förbud mot att offra barn till ”Molok”. Till exempel står det såhär i Jeremia bok:

De har byggt offerplatser åt Baal i Ben-Hinnoms dal och offrat sina söner och döttrar till Molok, fastän jag aldrig befallt dem detta och aldrig tänkt att de skulle göra något så avskyvärt. Så förledde de Juda till synd. (Jer 32:35, bibel 2000)

Baal och Molok är några av de gudar som grannfolken till israeliterna tillbad. Molok är ammoniternas Gud men verkar ha förekommit i olika tappningar runtom i regionen. Tillbedjan skedde i form av olika sorters offer och till Molok verkar det alltså som att man offrade barn.

Enligt moselagen ska man offra av allt förstfött till Gud för att påminna sig om att det är gåvor från Gud, dock är det skarpt inpräntat att barn ska man inte offra (man ersatte det med andra offer).

Har ett bibelställe som det här någon som helst relevans idag?
Själv formulerade jag en mening i mitt huvud häromdagen som ändå knyter an:

”Om din karriär kräver att du offrar din familj eller dina barn, då har den blivit en avgud”

Så tror jag att det är! I alla fall om vi släpper tanken att avgudar nödvändigtvis är antika gudafigurer och istället utgår från det Luther säger: ”Det du förväntar dig allt gott ifrån och som du sätter ditt hopp till, det är din Gud (fri återgivning).”

För en del kanske karriären är det vi förväntar oss ska ge oss lycka, för andra kanske det är något annat. Ofta är vi svaga för sådant som rör pengar, sex eller makt. Hur det än är för just dig så finns alltid en risk att det går för långt. Sådant som i sig är gott i våra liv blir lätt något ont om det inte är Gud som är vår gud.

Om karriären (eller valfritt annan ”gud”) blir vårt högsta mål ska vi se att den är en hård och ogin herre. Den kräver ständiga offer men glädjen den ger blir bara mindre och mindre. ”Den” kan mycket väl kräva att du offrar din familj (tiden med den är lätt det som ryker) och få det att verka helt vettigt.

Om däremot Gud får vara din gud ska du märka att det är en bättre herre. En som har omsorg om oss och ger sina gåvor generöst. Och då får inte våra ”avgudar” samma inflytande över våra liv heller.

Jag har som någon slags levnadsregel att var och en får och bör offra av sig själv (ge av sin tid, kraft, ägodelar) men att ingen har rätt att offra andra (sin familj eller sina vänner) för egna, ”högre” syften.

Vad tror du om den livsregeln? Kommentera nedan!

Kommentarer

14 svar till ”Om att offra barn till Molok och andra avgudar”

  1. Profilbild för Anonymous
    Anonymous

    Jo idag offrar man barn åt molok , men på ett (kliniskt) sätt aborteras ca 34000 barn förra året i Sverige åt denne molok.Och var och en som ger sin röstsedel till politiska etablissemanget som gjort detta till en godkänd lag , den människan blir stallbroder med dessa.Inte är det väl konstigt om en massa människor börjar må själsligt dåligt i vårt land , och blir moloken, när denna avgud andemakt fått fritt spelrum , Den onde och hans anhang han har ju kommit för att slakta och förgöra och fånga människor.Ty du har skapat mina njurar, du sammanvävde mig i min moders liv. (Ps. 139:13)Vi kallar oss upplysta och att vi har en välfärd , men inte är det en väl färd , nej det är en tokig färd som leder till fördärv,Babels habegärs tiden vi lever i. många säjer sej ha dåligt självförtroende , men det är inte det som är felet , nej de har ingen självinsikt .Är själv en som fick upptäcka min fallna syndiga natur och blev frälst.Fridsh Lennart Ö

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Vänta lite så svarar jag dig per mail.

  2. Profilbild för Gertrud
    Gertrud

    Hej,
    dina tankar om Molok är träffande sasom ochsa kommentaren.
    Vi kristna, det innesluter mig ochsa skulle bli modigare att dela med vad vi tro pa för folk blir alltmer förblindar och har inget att sätta emot. Men när vi delar sanningen på ett kärleksfull sätt sa blir vi till den där stad som lyser på berget.
    Tack för bade, tankar och kommentar

  3. Profilbild för Anders Öberg
    Anders Öberg

    Jag kom in på denna sida när jag sökte info lom Israeliternas barnoffer i Gehenna för ca. 2.600 år sedan. Fick lust att fråga en teolog, som jag förmodar stt du är. Människooffer har förekommit i större delen av vår historia. I Sverige förekom människooffer intill för 1.000 år sedan. Man kan ju faktiskt även tolka Jesu död som ett människooffer, som Gud krävde för att vi skulle kunna få förlåtelse för våra synder. Att någon kan offras som betalning för en skuld som andra har gjort, llåter ju helt vansinnigt för en modern svensk, men det var kanske inte så för människor som levde för 2.000 år sedan, där också slaveri ansågs vara helt naturligt. Om Jesus hade börjat sin gärning 2023, här i Sverige, hade Gud knappast brslutat att han skulle dö på korset för våra synder. Vad hade Gud då förslagsvis velat ha för offer för att förlåta oss människor?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hej Anders. Det här är inte direkt något expertområde för mig. Offer är överhuvudtaget svårt för nutiden att ta till sig. Då kanske det är lättare att tänka att någon kan offra sig själv för andra än att Gud önskar djuroffer eller sånt. Jag tror att om Jesus hade kommit idag hade han också dött på något sätt som kunde belysa vad som är fel i världen?

      1. Profilbild för Anders Öberg
        Anders Öberg

        Att Gud behövde ett människooffer för att vilja förlåta oss människor, var nog inte kontroversiellt för första generationen kristna. Idag tänker vi inte så. Ingen kan ens avtjäna ett fängelsestraff för någon annan. Det ger ingen mening för oss att Gud skulle kräva ett människo eller djuroffer för att kunna/vilja förlåta våra synder. Det är nog heller inte en sådan Gud vi tror på idag. Är det verkligen samma Gud vi kristna idag bekänner oss till, som den Gud som kristna trodde på för 2.000 år sedan? För inte att tala om GT’s Gud.

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Man får komma ihåg att det finns flera olika sätt att se på försoningen redan i bibeln. Jag tycker själv det är betydligt lättare att relatera till det som Jesus kamp och seger över det onda.

          1. Profilbild för Anders Öberg
            Anders Öberg

            Jag har då aldrig hört annat än att Jesu död var nödvändig för att vi människor skulle kunna bli frälsta. Så tänkte väl Paulus m.fl. för 2.000 år sedan? Håller denna syn på att ändras i vår generation? Hur ser du på detta?

          2. Profilbild för Tomas Jarvid

            Jovisst att Jesu död var nödvändig men det finns några olika försoningsläror för att förklara hur. En är detta med offret, en annan att Jesus besegrar det onda genom sin död.

  4. Profilbild för Anders Öberg
    Anders Öberg

    Tack för svar. Jag tycker nog fortfarande att det finns viss likhet mellan att offra barn till Molok och att offra Jesus för våra synders skull. Det var nog heller inte nåt konstigt med det för 2000 år sedan. Hade Gud beslutat att göra det samma idag, hade nog reaktionen blivit en helt annan.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för meningsutbytet. Försoningsläran är en knepig nöt. Mig har det hjälpt mycket att tänka att utifrån treenigheten är det egentligen Gud som offrar sig själv.

  5. Profilbild för Anders Öberg
    Anders Öberg

    Att Gud offrar sig själv för att kunna förlåta våra synder, låter visserligen mer sympatisk än att han offrar en oskyldig Jesus. Men det ändrar ju inte på att människooffer för att sona andras brott, för de flesta kristna idag nog är en helt vansinnig tanke.

  6. Profilbild för Lennart Högberg
    Lennart Högberg

    Tänker att när Lennart nämner abort som offer till molok så väljer du mejl när du skall svara, varför?
    Är det inte så att befruktningen är början på livet, när vi tummar på sanningen så höjer vi ribban och till slut så är det som i staten New York att man får abortera till strax innan födsel, vilket också finns i vissa andra stater i USA
    vi som kristna måste vara konsekventa och hålla oss till det ordet säger när det gäller vem som ansvarar över liv och död vilket i detta fall är Gud fader själv och inte människan.
    L.H

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.