Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Ring hit innan du tar livet av dig!

Chatta med självmordsupplysningen

Arbetet med jourhavande präst lär ha börjat med att en präst satte in de orden i en annons i tidningen. Nu är det mer utbyggt och många, många har följt rådet genom åren.

Till jourhavande präst kan man ringa på nummer 112 klockan 21-06 varje natt. Gör det om du behöver, det är bättre att ringa en gång för mycket. Självklart kan du prata om annat än självmord också.

Anledningen till att jag skriver den här bloggposten är annars att jag hörde på radion om webbsidan ”sjalvmordsupplysningen.se” som organisationen spes står bakom.

På självmordsupplysningen kan man chatta med frivilliga eller läsa om självmord och andras erfarenheter av att vilja ta sitt liv. Enligt vad de sade på radion var det det som betydde mest för de som hörda av sig dit; att få prata öppet om hur man känner det och hur man har det utan att förvandlas till patient. Sidan är även riktad till skolor, anhöriga och andra som har frågor kring självmord.

Så är det nog med oss människor. Det blir lättare att leva om vi får prata med någon om det vi bär på. Det behöver inte vara ett proffs, det vi i första hand behöver är medmänniskor! När det gäller självmord har det länge funnits en inställning att man ”inte ska väcka den björn som sover” -det vill säga man har tänkt att risken för självmord ökar om man talar om sina tankar. Tanken är att de på något sätt biter sig fast och blir mer verkliga då. Men erfarenheten visar att det är tvärtom. Det är farligt att sluta sig inåt och gå själv med sina tankar. Bättre att hitta någon som lyssnar och försöker förstå. Då är en anonym chatt ett bra första steg tänker jag.

Kommentarer

3 svar till ”Ring hit innan du tar livet av dig!”

  1. Profilbild för Piedra

    Bra att du skriver om det här.

  2. Profilbild för Piedra

    Men nej, jag kommer nog inte att ringa först.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Helst ska det ju inte behöva vara aktuellt alls…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.