Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

"Jag är inte messias" sa Johannes

Johannes ikon, bildkälla: http://www.iconreader.wordpress.com

I söndagens evangelium kommer folk till Johannes döparen för att fråga om han är Messias. Då står det att han bekände, han förnekade inte utan bekände och sa ”Jag är inte Messias”.

Lite konstigt formulerat? Visst skulle du i vardagligt tal säga att jo, Johannes, du förnekade just att du var Messias. Ändå är evangelisten noga med att hävda att han inte förnekade utan bekände. Man kan tycka att det är banalt men i johannesevangeliet finns det tankar bakom det mesta.

”Jag är inte Messias” bet sig fast i mig som en viktig fras. Det kan ibland ta emot att medge att man inte är den där frälsaren som alla längtar. I alla fall jag vill gärna antingen överdriva eller underskatta min egen betydelse. Gör du likadant?

Att bekänna att jag inte är messias kan göra ont för egot men oh, vilken befrielse det är! Det är att samtidigt bekänna sig till han som faktiskt är frälsaren. Lita på att allt inte måste ske genom mig eller ens under mitt överinseende. Gud verkar hur han vill.

Enligt Johannesevangeliet säger Johannes en sak till som träffar mig ännu hårdare. När han talar om Jesus med sina lärjungar säger han ”han ska bli större, och jag ska bli mindre”. Vad säger du om det?

Kommentarer

Ett svar till ”"Jag är inte messias" sa Johannes”

  1. Profilbild för Simon
    Simon

    Thomas Groome har också sagt att han inte är messias, men jag undrar om det stämmer…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.