Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Helenas pilgrimsfärd på nytt, i geocacheform

Travelbughelena!

Jag skrev häromdagen om att jag hade ett projekt på gång kring sankta Helena och hennes pilgrimsfärd till Jerusalem på 1130-talet. Jag skrev kort om den färden här. Nu är det snart inte hemligt längre vad projektet består i, jag har nämligen talat med tidningen om det. Troligen står det jag nu kommer skriva i dagens NLT (nya lidköpingstidningen) och då vill jag förstås att mina trogna bloggläsare ska vara de som får höra först.

En hobby jag ägnar mig åt ibland är ”geocaching”. Enkelt uttryckt är det en hobby där utövarna gömmer små lådor, ”cacher” runtom i stad och land. Sedan kan andra utövare leta upp dem med hjälp av GPS-koordinater och skriva upp sig i den lilla loggboken. Det finns mycket annat att tillägga men det är grundidén. Det är hursomhelst väldigt många som håller på med geocaching, speciellt sedan smartphonerna började ha GPS. Säkert håller nån du känner på med det.

En rolig grej med geocaching är att det också finns så kallade ”travel bugs”, föremål som är tänkta att flytta sig mellan cacherna. Den som hittar en i en gömma får hjälpa den vidare till nästa gömma tills de slutfört sitt syfte. Det är det jag försöker mig på nu.

Jag har gjort en travel bug som representerar sankta Helena. Min tanke är att den ska få göra om Helenas pilgrimsfärd till Jerusalem. Jag placerar den någonstans i Götene kommun och hoppas sedan att vänliga människor bit för bit hjälper henne både fram och tillbaka.

För Helena på 1100-talet var det en farlig resa. Hon kunde inte veta hur lång tid den skulle ta eller om hon skulle komma fram över huvud taget. Så blir det också för ”min” Helena. Det är ett experiment som det ska bli spännande att följa. Jag kommer att rapportera här och på http://sanktahelena.se  då jag får veta något om hennes framfart. Dock kommer det ske på ett sätt som inte gör det möjligt att fuska eller så.

Mer om detta inom kort men nu vet ni i alla fall. Hoppas ni vill följa färden tillsammans med mig!

Kommentarer

Ett svar till ”Helenas pilgrimsfärd på nytt, i geocacheform”

  1. Profilbild för Judith

    Rolig idé! Ska bli spännande att följa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.